Bile de gorgonzola cu struguri in crusta de fistic si migdale

Sunt foarte multi ani de cand imi doresc sa fac aceste bilute de branza cu boabe de struguri. Am vazut reteta la o emisiune de la postul italian de TV RaiUno si m-a impresionat, in primul rand, aspectul lor, ca sa nu spun ca mi-au facut pofta. Mie imi place combinatia de gusturi dulce cu sarat si deseori mananc paine cu branza si gem, de aceea am notat reteta imediat. Mi-a placut si faptul ca sunt aranjate pe platou in forma de ciorchine, ceea ce le face sa fie foarte decorative pentru masa de Anul Nou. Mi-am propus sa o fac cu prima ocazie - care s-a ivit abia dupa vreo 20 ani! Pe vremea aceea nu se gasea gorgonzola in Romania, dar nici fistic sau migdale, insa reteta mi-a ramas in cap si de aceea am pandit momentul in care a aparut faimoasa branza in magazinele noastre. De fapt, vorba vine "magazinele noastre" pentru ca abia atunci cand au aparut marile lanturi de supermarketuri Carrefour, Lidl si MegaImage, am putut gasi tot felul de produse straine, printre care si branza gorgonzola. Dar asta nu insemna ca erau si accesibile, pretul fiind cam piperat, de aceea multi ani nu m-am putut apropia de aceste produse. Abia de cativa ani am inceput sa pot cumpara si eu branza gorgonzola si camembert, care imi plac foarte mult. Am tot amanat momentul, dar iata ca anul acesta de Revelion am facut, in sfarsit, faimoasele bilute. Ce pot sa va spun - sunt delicioase! Atat de gustoase si atat de usor de facut! Acum imi pare rau ca am pierdut atatia ani pana cand sa le fac, dar de-acum vor fi mereu pe masa de Revelion, chiar daca nu sunt o specialitate romaneasca, ci italieneasca - nu e nimic rau in asta! Ba chiar mi-am facut o traditie in a gati specialitati straine de Revelion, pentru ca masa de Craciun e in intregime romaneasca, asa cum trebuie sa fie. Nu vreau sa se piarda traditia, dar imi place sa fiu si la curent cu noile retete care au patruns in bucataria noastra, mai ales de cand romanii au plecat care incotro, in lumea larga si au invatat tot felul de retete din Italia, Spania, Anglia si alte atatea tari. De exemplu, cine ar fi crezut ca fiul meu - care acum sta in Anglia - va incepe sa gateasca tot felul de mancaruri, chiar si creveti? Zilele trecute mi-a trimis poze cu o reteta noua, pe care vreau si eu sa o fac - ceea ce nu poate decat sa ma bucure, mai ales ca, de cele mai multe ori, face mancare folosind retetele de pe blogul meu. Ori, asta a fost si scopul meu, de a scrie retete mai ales pentru bucatarii incepatori. Revenind la bilele de gorgonzola cu struguri, sunt o specialitate italieneasca, care se face mereu de Anul Nou - asa cum noi facem salata de boeuf. Pentru ca se folosesc, de obicei, boabe mari de struguri albi, se pot face mai ovale, ca niste bastonase. De-acum, pe langa salata de boeuf, vor fi si aceste bilute gustoase pe masa noastra de Revelion, mai ales pentru ca sunt si foarte decorative. Dar nu numai de-asta, ci si pentru ca, in ultimii ani a aparut o traditie pe care nu o stiam pana acum, importata din Spania, aceea ca trebuie sa mananci 12 boabe de struguri la miezul noptii in noaptea de Anul Nou, ca sa ai noroc in fiecare luna din Noul An care vine. Asta facem si noi, iar micile bilute de gorgonzola cu boabe de struguri vin ca o completare delicioasa. 

Ingrediente pentru 15 bile

- 15 boabe de struguri (de preferinta, fara samburi)

- 200 g branza gorgonzola

- 100 ml smantana lichida

- 50 g fistic maruntit

- 50 g migdale maruntite


Inainte de toate, am curatat fisticul de coaja si l-am pus intr-un castronel. Am pus si migdalele in alt castronel. 


Am macinat migdalele, timp de cateva secunde, intr-un blender si le-am pus inapoi in castronel. 

Apoi am macinat fisticul si l-am varsat in castron, peste migdale.

 Am amestecat migdalele macinate cu fisticul macinat.

Am ales cele mai mari boabe de struguri, pe care le-am spalat si apoi le-am sters bine intr-un servetel de hartie si le-am pus pe o farfurie uscata.


Am scos branza gorgonzola din ambalaj. Eu am luat o gorgonzola dulce, fara coaja. Exista si gorgonzola picanta, insa eu o prefer pe cea dulce, care oricum, nu e chiar dulce, ci aduce putin la gust cu branza de burduf.

Am pus-o intr-un castron si am pasat-o cu o furculita, pana cand s-a inmuiat. 

Apoi am adaugat putina smantana lichida ( nu pe toata) ca sa nu fac amestecul prea moale. Am amestecat pana s-a omogenizat si am mai adaugat putina smantana, pana cand am obtinut o crema spumoasa, care sa fie compacta, dar destul de moale pentru a putea fi modelata. 

Am pus alaturi si castronul cu fisticul si migdalele macinate, pentru a fi la indemana. Am adus si boabele de struguri. Am pus cate o boaba peste branza si cu ajutorul unei lingurite am adunat branza in jurul ei. Am luat-o apoi cu lingurita cu tot cu branza, cam atata cat sa iasa o bila de marimea unei chiftelute de carne. Am pus-o in castronul cu fistic si migdale si am tavalit-o cu grija, dandu-i o forma rotunda cu ajutorul altei linguri, cu care am apasat usor bila de branza, pentru a o si rotunji. 

Am asezat-o apoi cu grija pe un platou.


Le-am asezat si pe celelalte bile in forma de ciorchine. Mie mi-au iesit foar 13 bile, pentru ca le-am facut mai mari, dar au fost foarte bune asa.

Ar fi trebui sa am macar o frunza de vita pentru a decora "ciorchinele", dar, pentru ca nu am avut, am pus in schimb o codita taiata de la un ciorchine adevarat. 

Arata bine, nu? Sa vedeti cat sunt de bune!


Am savurat bilutele de gorgonzola cu struguri, alaturi de alte aperitive delicioase, la masa de Revelion.


Gustul dulce al strugurelui si cel sarat-amar al branzei gorgonzola fac o combinatie deosebita si foarte fina. E stiut ca francezii mananca branza cu struguri, asadar, cam asta e gustul : delicios!

Pofta buna si spor la treaba si voua!


Comentarii

Postări populare