Pate de ton fara unt


Este o crema simpla de peste, pe care o mancam in zilele de dezlegare la peste. Ca sa fie de post, m-am gandit sa il fac doar cu o parte din uleiul din conserva. Ii mai adaug si putina zeama de lamaie si gata pateul - il punem pe paine prajita si e delicios! Nu contine unt si nimic altceva "de dulce", asa ca se poate consuma fara grija in timpul Postului Craciunului, cand sunt mai multe dezlegari la peste ori in Postul Pastelui, doar de Bunavestire si de Florii - desigur, si in alte zile de post cu dezlegare la peste de peste an. Este foarte gustos si cremos, aproape la fel de bun ca si pasta de ton pe care o numim "ansoa".

Ingrediente pentru 2 portii


- 2 cutii mici de ton de 100 g (orice alta conserva de peste in ulei)

- 1-2 linguri de ulei din conserva

- 1 lingurita de zeama de lamaie


Se face foarte usor, mai ales cu ajutorul blenderului. Desfac conserva de ton si scurg uleiul in alt borcan (nu la chiuveta!) pentru a-l folosi la o salata sau o mancare cu peste.


Cand pare ca uleiul nu mai e curat, ma opresc si vars tot continutul in bolul blenderului. 


Adaug 1 lingurita de zeama de lamaie, strecurata prin sita, ca sa nu cada samburi in pasta de peste. Cantitatea e aproximativa, de aceea eu pun dupa ochi si storc direct lamaia , fara sa mai masor cu lingurita. Pot sa mai adaug zeama de lamaie dupa gustul meu, la final.

Apoi pornesc blenderul la viteza 4 pentru 20- 30 de secunde, pana cand se formeaza o pasta compacta si fina.



Servesc pasta de ton pe o felie de paine prajita, asa simpla. Este delicioasa!

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare