Hamburgeri ca la mama lor
Nu sunt o mare mancatoare de hamburgeri, desi nu pot spune ca nu sunt gustosi. Hamburgerii in sine nu au mare gust, de aceea se adauga diverse sosuri si legume, plus chifla pufoasa. De fapt, asta mi se pare cel mai spectaculos si apetisant la un hamburger : toate ingredientele puse in straturi, peste burger, intre cele doua jumatati de chifla. Totusi, nu as da niciodata chifteaua noastra pe un hamburger! Mi-a placut foarte mult cum a numit Cristian Tudor Popescu hamburgerul : o chiftea jupuita! Cu toate astea, cum sunt pasionata de orice retete ale mancarurilor traditionale din alte tari, nu puteam sa nu incerc sa fac si eu hamburgeri acasa. Am avut ocazia sa iau reteta chiar de la un american, bucatar amator, dar foarte priceput si pasionat. De fapt, reteta e mult spus, pentru ca nu e nimic mai simplu decat sa faci hamburgeri. Totul e sa ai carne de vita, sare, piper si o tigaie. Pe vremea aceea (acum vreo 10 ani) inca nu aparusera hamburgeri facuti prin magazinele noastre, dar acum se gasesc gata facuti si chiar sunt buni. Am luat astfel de hambugeri de la Lidl si mi-au placut, desi au fost cam prea piperati pentru gustul meu. Se pare ca asta e ingredientul secret, care ii da carnii mai mult gust, pe langa sare.
Ingrediente pentru 6 hamburgeri de 120 g- 720 g pulpa de vita cu putina grasime, tocata
- 1 lingurita de piper proaspat macinat
- sare, dupa gust
- 6 chifle
Fac intai chiflele dupa reteta de chifle simple de casa. Cand sunt gata chiflele, le las sa se raceasca, apoi pot sa ma apuc de hamburgeri. Dar cateodata cumpar chifle de hamburgeri gata facute, care nu sunt scumpe si sunt si foarte bune.
Cantitatea de carne poate varia in functie de cati hamburgeri vreau sa fac. Totusi, trebuie sa socotesc cantitatea avand in vedere ca un hamburger trebuie sa aiba cam 120 g. Eu prefer sa iau carnea macra si sa o toc eu acasa, ca sa fiu sigura ca e doar carne si nu altceva. Toc carnea la masina de tocat cu gauri mici (ca pentru chiftele) si dau la sfarsit prin masina chiar si o felie de paine inmuiata in apa, ca sa curete bine toata carnea din interiorul masinii de tocat.
Presar piperul proaspat macinat peste carnea tocata.
Nu se pune sare in compozitia de hamburgeri, ci doar dupa frigere!
Daca s-ar pune sare, ar iesi toata zeama din carne si deci, si gustul. Framant carnea cu mainile (se poate si cu lingura) ca sa se amestece bine cu piperul.
Apoi formez hamburgeri fie cu mana (ca pe chiftele), fie cu o forma speciala. Asa ies facuti cu mana.
Eu am avut o astfel de forma ca accesoriu la masina de tocat electrica. Arata ca o cutiuta rotunda cu capac si fund detasabil. Pun cutiuta pe cantar si adaug o mana de carne. Cutiuta plina are exact 120 g de carne. Apas apoi capacul pe carnea din forma, ca sa compactez carnea si sa aiba forma de hamburger.
Dar pentru ca nu mai am masina de tocat si deci, nici cutiuta (pentru ca i-am lasat-o fiicei mele) acum folosesc o cutie de plastic pastrata de la o branza cu smantana Fagaras. Cantaresc fiecare burger ca sa aiba exact 120 g. Apoi apas carnea cu degetele, ca sa o compactez.
Ung o folie de aluminiu cu ulei.
Apoi pun o tigaie mai mare pe focul cel mare al aragazului, dat la maxim, ca si atunci cand fac vrabioara sau muschi de vita la gratar. Ar fi mai buna o tigaie grill, dar a mea nu mai e la fel de buna si hamburgerii s-ar lipi, asa ca prefer sa ii fac in tigaia antiaderenta. Desigur, se pot face si mai bine la gratarul de afara, pe carbuni.
Pun intai jumatatile de chifle sa se prajeasca usor pe partea taiata.
Apoi pun si hamburgerii, cate 3 odata, adica cati intra in tigaia mea. Ii tin cate 3 minute pe fiecare parte. Ii intorc cu ajutorul unei palete de lemn, ca sa ii pot dezlipi, daca eventual s-au lipit de fundul tigaii. Bag usor paleta sub fiecare burger si imping in tigaie, pe masura ce dezlipesc burgerul.
Dupa ce ii intorc, presar sare pe partea prajita.
Cateodata, pun si cate o felie de branza sau cascaval pe partea prajita atunci cand ii intorc si aceasta se incalzeste in timp ce se prajeste hamburgerul si pe cealalta parte. Ideale sunt feliile de branza gata feliate, cele care arata ca branza topita.
Scot hamburgerii pe o farfurie si ii acopar cu o folie de aluminiu pana cand ii servesc, maxim 10 minute, ca sa nu se raceasca.
Burgerii sunt bine facuti, moi si suculenti.
Pun cate un hamburger intre 2 felii de chifla si adaug mustar, ketchup si orice alte legume mai am, dupa gust.
Arata si mai bine cu chiflele cumparate.
De obicei prefer sa fie simpli, dar imi plac si cu salata si sosuri.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu