Tort cu cirese si ciocolata


Cum poate fi un tort plin de ciocolata si cirese, altfel decat delicios? De aceea, nu am rezistat si am vrut sa il fac imediat ce am vazut poza si reteta pe Instagram. Este o reteta luata de pe website-ul BBC, ceea ce o recomanda cu atat mai mult. L-am incercat si eu si de-acum e pe lista mea de torturi pe care le fac regulat. Nu numai ca e foarte gustos, dar e si usor de facut. E gata in 2 timpi si trei miscari, fara prea multa bataie de cap.Nu e nici pe departe tortul clasic, cu blat insiropat sau cu crema pe care sa o amesteci mult timp, sa o lasi mult la frigider, ca sa se intareasca, nici vorba!  Crema cu mascarpone si ciocolata alba e de vis, iar blatul cu multa ciocolata in el nu e deloc uscat, cum ai putea crede. Pentru cine nu vrea sa isi bata prea mult capul cu un tort, e ideal! Trebuie doar sa fie in timpul sezonului, altfel e cam greu sa faci rost de cirese, altfel decat congelate sau zaharisite. De aceea, de indata ce incepe sezonul cireselor, fac acest tort, chiar daca nu e ziua cuiva anume.

Ingrediente pentru o forma de tort cu 20 cm diametru

Pentru blat

- 3 oua mari

- 3 linguri (medii) de lapte

- 140 g unt moale

- 175 faina (7 linguri medii cu varf)

- 1 plic de praf de copt

- 140 zahar (8 linguri medii cu varf)

- 1 banana medie pasata

- 150 g ciocolata cu lapte menaj de calitate (Nestle, daca e posibil)

Pentru crema

- 200 g cirese proaspete (sau congelate)

- 200 g ciocolata alba menaj

- 2 linguri visinata

- 250 g mascarpone

- 3 linguri rase de smantana

Pentru decor

- 15 cirese cu codita

Inainte de a face blatul, tai untul in bucatele mai mici si il las sa se inmoaie cam 1/2 de ora, la temperatura camerei.

Cand untul e moale, dau drumul la cuptor la foc mediu de 180C, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric. Ung forma cu unt pe fund si pe laturile formei.


Trasez un cerc pe o foaie de hartie de copt, dupa fundul formei.

Decupez cercul cu o foarfeca si il lipesc pe fundul formei. 


Tai si fasii de 5-6 (sau cat e inaltimea formei) si le lipesc pe laturile formei.


Incep sa fac aluatul pentru blat, cu ajutorul mixerului vertical. Pun in blender banana curatata de coaja si pornesc blenderul la viteza 1, apoi la 2, pana cand banana e bine pasata. Scot blenderul din robot si il dau deoparte. Pot sa pasez banana si cu furculita.


Tai 2/3, adica 100 g de ciocolata, in bucati foarte mici. O toc cu cutitul intai in felii subtiri si apoi in bucatele mici.


Pregatesc toate ingredientele si le aduc, ca sa le am la indemana pe blatul de lucru.


Pun in bolul mixerului ouale intregi, laptele, untul, apoi zaharul, faina si praful de copt. 


Pun telul si pornesc mixerul la viteza 1, pana cand se amesteca ingredientele. Apoi dau la viteza 2 timp de 2 -3 secunde, apoi maresc la 3 si apoi la viteza 4 si las sa bata timp de 2 minute.


Intre timp, rad 1/3 din ciocolata cu cacao (50 g) pe razatoarea mica.


Micsorez viteza mixerului la 1 si apoi adaug banana pasata. Scot bolul si pun ciocolata rasa si tocata marunt. Amestec cu paleta de cauciuc, de jos in sus. 

Torn aluatul in forma si bat putin forma, ca sa se aseze aluatul, apoi nivelez cu paleta. Dau la cuptor la foc potrivit de 180 C cu focul si de sus si de jos, pentru 50 de minute.


Incerc sa vad daca e copt blatul, cu o scobitoare, pe care o infig chiar in mijlocul blatului. Daca nu iese curata, mai las sa se coaca inca cateva minute, apoi incerc din nou. Atunci cand iese curata, blatul e copt. La aceste cantitati, 50 de minute sunt suficiente pentru a se coace blatul. 

Scot blatul de tort  din cuptor si il las sa se racoreasca in forma timp de 5 minute, pe un gratar. 

Apoi scot inelul detasabil si fundul formei, desfac hartia de copt de pe margini, dar o las pe cea de pe fund deocamdata.

Asez blatul pe un gratar si il las acolo o ora-doua, sa se raceasca.


Intre timp curat de samburi si rup in doua 200 g cirese. Asez ciresele sa se scurga intr-o sita, pe care o pun deasupra unei oale, mai ales daca folosesc cirese congelate. Insa, daca ciresele sunt proaspete, nu lasa multa zeama, de aceea se pot folosi nescurse.  

Pastrez separat vreo 15 cirese sanatoase, cele mai frumoase, cu codita, pentru decor. Daca vreau sa fac acest tort in afara sezonului de cirese si folosesc cirese congelate, nu mai am cirese cu codita, pentru decor, insa tortul e la fel de gustos. Eu, totusi, prefer sa il fac in sezon, mai ales ca am cirese in curte.

Cand blatul e rece, pot sa incep sa fac crema. Pregatesc un castron si o oala mai mica, astfel incat castronul sa stea fest (fara sa se miste) pe gura oalei, pentru a putea topi ciocolata in bain-marie, la fel cum fac si la cheesecake-ul cu capsune si bezele. Pun cam 2 degete de apa in craticioara si o pun pe foc mic. Las apa sa se infierbante, pana cand incepe sa faca bule, dar fara sa fiarba. 


In acest timp, pun in castron ciocolata alba, rupta in bucati. Cand apa din craticioara s-a infierbantat, asez castronul in bain-marie, adica peste oala cu apa fierbinte.


Tin amandoua recipientele pe foc mic, pana cand se topeste ciocolata. Cand vad  ca a inceput sa se topeasca, incep sa amestec cu o lingurita, pana ce toata ciocolata e topita. Iau castronul cu ciocolata topita de pe foc si il dau deoparte si las 5 minute sa se racoreasca. 


Mai amestec din cand in cand, ca sa nu se intareasca mai mult intr-o parte. In acest timp, pregatesc ciresele si o foaie de copt pusa pe o farfurie, pe care sa asez ciresele pe care urmeaza sa le dau prin ciocolata. Dupa ce au trecut cele 5 minute, cufund cu grija ciresele cu codita in ciocolata alba pana la jumatate, apoi le asez pe hartie de copt sa se raceasca.

Pun farfuria cu ciresele date prin ciocolata la frigider.


Din restul de ciocolata alba fac imediat crema. Incep sa pun cate o lingura de smantana si de mascarpone si amestec dupa fiecare cu grija, cu o lingura de lemn, dar mai bine cu un tel. 

E posibil sa se intareasca ciocolata si sa se faca bobite mici de ciocolata, care nu se pot uniformiza decat cu telul cu care doar amestec, nu bat crema. Cand am terminat de incorporat toata smantana si crema de mascarpone, las crema sa se racoreasca si sa se intareasca putin, timp de cam 5 minute. 

Apoi pun jumatate din crema in alt bol.

 
Intr-unul din castroane adaug ciresele fara samburi, scurse de zeama. 


Adaug si cele 2 linguri de visinata. Amestec pana se incorporeaza visinata. Crema devine moale ca o smantana, dar se intareste apoi la frigider, dupa ce umplu tortul.


Desfac hartia de pe fundul blatului de tort si il asez pe un platou. Aduc crema si ciresele pentru decor langa blat, ca sa le am la indemana. 


Potrivesc un cutit lung chiar pe mijlocul blatului si incep sa il tai, de jur-imprejur, pe orizontal. 

Tai intai pe o portiune mai mica de la margine, de jur-imprejur si abia apoi intru cu cutitul pana in mijloc, ca sa tai mai usor si blaturile sa fie egale. Obtin doua blaturi. 

Dau deoparte blatul de deasupra si las blatul de jos pe platou. 

Pun umplutura de crema cu cirese si o intind pe toata suprafata. Asez deasupra cel de-al doilea blat. 

Pun peste tort restul de crema si o intind pe toata suprafata. 

Apoi asez peste crema ciresele date prin ciocolata. 

E un tort delicios, preferabil de servit chiar in aceeasi zi in care a fost facut. 

Insa e foarte bun si a doua zi, daca e scos din frigider cu 10 minute inainte de a fi servit, pentru ca ciocolata din blat sa se inmoaie putin. Altfel, blatul poate parea uscat. Crema de mascarpone si ciocolata alba impreuna cu ciresele e divina, nu poate fi ceva mai bun! Si arata foarte apetisant!


Se taie foarte usor.



Arata bine si in interior, dar si felia de tort.


Pofta buna si voua!





Comentarii

Postări populare