Muschiulet de vita cu sos de vin si otet balsamic
Muschiuletul de vita e cel mai fraged dintre toate partile de carne ale vitei, iar partea cea mai subtire, de la capat, este cea numita filet mignon, care este cea mai frageda carne a vitei, fiind si cea mai scumpa - acesta fiind doar o mica parte a muschiuletului, deci nu pot fi scoase cantitati mai mari de la o singura vita. Noi facem tot muschiuletul si credeti-ma ca este foarte fraged si moale, facut dupa aceasta reteta.
Ingrediente pentru 5 portii
- 1 muschiulet de vita de aproximativ 1,5 kg
- 50 g unt
- cate o crenguta de rozmarin si cimbru
- 1-2 catei de usturoi
- sare, piper dupa gust
- 2-3 linguri de ulei de masline
Pentru sosul de vin si otet balsamic
-1 ceasca de vin rosu
- 1 ceasca de otet balsamic
- 1 ceasca de zahar
Pentru decor si garnitura
- salata verde sau asortata din punga (picanta, de preferat)
Am cumparat muschiul de vita cu cateva zile inainte de Anul Nou si l-am tinut in frigider pana atunci, ca sa se matureze - asa ne-a spus ginerele, pentru ca sa devina mai fraged. In ultima zi a anului, cu cateva ore inainte de a gati muschiul, bucatarul nostru l-a fasonat, adica l-a curatat de pielite si grasime, dar si de pielea lucioasa, argintie, cu un cutit bine ascutit.
Apoi l-a sters bine, l-a pus pe o bucata de folie de plastic si l-a dat cu ulei, sare piper.
L-a mai acoperit cu 2 bucati de folie de aluminiu peste cea de plastic, apoi l-a strans bine la capete.
Dupa ce au trecut cele 4 ore, se facuse cam 11 si ceva - adica mai era putin pana la Anul Nou - asa ca era timpul ca bucatarul nostru sa inceapa sa gateasca muschiuletul de vita. A dat drumul la cuptor la foc potrivit spre mare, de 200 C, cu focul pus in partea de jos. A scos muschiul din frigider si l-a pus intr-o tava mica de aragaz.
A dat muschiul la cuptor la foc potrivit de 200 C pentru 20 de minute, pana ce s-a simtit moale la mana.
A incercat muschiul apasand cu degetul pe el. Trebuie incercat la inceput si apoi, dupa cele 20 de minute, ca sa se vada diferenta.
Intre timp a pus sa se faca sosul de vin intr-o craticioara mica de 600 ml. A turnat o ceasca otet balsamic, o ceasca de zahar si o ceasca de vin rosu in craticioara, a pus-o pe foc si a lasat-o sa fiarba la foc mare pana ce a scazut si s-a ingrosat ca un jeleu.
A amestecat din cand in cand in sos, mai ales cand a inceput sa se ingroase, ca sa nu se prinda de fundul craticioarei.
Dupa aproape 30 de minute, sosul s-a ingrosat, asa ca l-a dat deoparte si l-a lasat sa se racoreasca.
Dupa 20 de minute, a scos din cuptor muschiuletul, l-a lasat asa cum era vreo 5 minute si apoi l-a scos din folie si l-a taiat in felii groase de 4-5 cm. A pus pe foc mare dat la maxim o tigaie mare, antiaderenta. A pus in tigaie 50 g de unt cu 2 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi zdrobit, sare si piper.
Cine vrea, poate sa puna si cate o crenguta de cimbru si de rozmarin, dar noi nu am incercat, pentru ca tata-socru nu e foarte incantat de aceste gusturi.
A pus feliile de muschi in tigaie si le-a lasat cateva minute sa se rumeneasca putin la foc mare.
Intre timp, a tot turnat sos cu lingura pe fiecare bucata, pana cand bucatile s-au sigilat la suprafata, adica nu se mai vedea culoarea rosie de carne in sange.
Apoi a scos cate o bucata pe fiecare farfurie. A asezat cate o mana de salata si le-a stropit pe fiecare cu ulei de masline, sare si lamaie. A fost nevoie sa mai incalzeasca jeleul de vin, care se racise si se intarise, pentru a-l putea pune peste salata si peste friptura. A luat cate putin jeleu cu lingura si l-a stropit sub forma de fire circulare peste carne si peste salata.
Muschiuletul de vita cu salata si sos de vin a fost delicios, foarte moale si fraged, dar mai ales, foarte gustos.
Pofta buna si spor la treaba si voua, daca va incumetati! Si de ce nu, ca nu e deloc greu!
Comentarii
Trimiteți un comentariu