Fursecuri crocante de post cu stafide



Intotdeauna mi-au placut fursecurile cu stafide, acelea plate - si chiar am facut si eu de cateva ori, pe vremuri. Nu am mai facut de foarte multi ani, de aceea, atunci cand sotul meu mi-a dat ideea nu am stat pe ganduri si le-am facut imediat. Doar ca de data asta le-am facut de post. Urmeaza, desigur, cand vom iesi din postul Sf Marii, sa fac si fursecuri cu stafide "de dulce" adica cu oua si unt.
Am folosit reteta de fursecuri crocante de post cu cacao si unt de arahide, atat doar ca nu am pus in aluat si unt de arahide, ci doar margarina. Cum-necum, au iesit delicioase!

Ingrediente pentru 8 fursecuri

- 1 cana (de 250 ml) de faina
- 1 cana (de 250 ml) de zahar
- 1 lingurita de zahar vanilinat
- 1 varf de lingurita de praf de copt
- 100 g margarina din pachet (merge si tartinabila Rama)

Pentru umplutura

- 1 lingura de stafide
- 1/2 lingurita de esenta de rom






Am pus intai stafidele intr-o canuta si le-am stropit cu 1/2 de lingurita de esenta de rom. Eu am pus direct cu sticla pentru ca nu mai aveam decat atat in ea.

 

Am dat drumul la cuptor la foc potrivit de 180C, cu pozitia focului "si sus si jos".
Ca si la fursecurile de post crocante cu cacao si unt de arahide, am amestecat toate ingredientele intr-un castron.

 

 

 

Am obtinut un aluat potrivit de tare, care nu se lipea de mana.

 

Am adaugat stafidele dn canuta si toata esenta ramasa in cana. Mi s-a parut putin lipicios aluatul si am mai adaugat o lingura de faina.

 

Aluatul s-a facut numai bun, nu se mai lipea de mana.


Am rupt cate o bucatica din aluat si am facut bile mari cat mingea de ping-pong (sau cat o pruna), pe care le-am pus in tava aragazului, tapetata cu o foaie de copt, fara nici o alta grasime sub ea sau deasupra.

 

Am apasat putin bilele, ca sa le aplatizez, ele oricum intinzandu-se in timpul coptului. Mi-au iesit 8 bucati. M-am asigurat ca sunt destule stafide in fiecare fursec. Acolo unde erau prea multe stafide, am luat din ele si le-am adaugat la fursecurile care aveau mai putine sau deloc. Cateva erau mai mari si  am rupt cate o bucatica din fiecare, pe care am adaugat-o la cele mai mici.

 

Asta mi-a luat 1 minut-doua, dupa care am pus tava la copt in cuptor pentru 20 minute, la foc potrivit de 180C, in aceeasi pozitie a focului, adica de sus si de jos. La cuptoarele cu gaz, unde focul arde doar din partea de jos, trebuie tinute 15 minute, altfel se ard pe fund.
Dupa 15 minute am incercat cu degetul suprafata unui fursec, ca si la fursecurile de post cu cacao si unt de arahide. Erau moi in interior, pentru ca deasupra era doar o pielita subtire, asa ca le-am mai lasat inca 5 minute. Cand am vazut ca fursecurile se rumenesc pe margine, am scos tava si am oprit focul.

 

Erau inca moi, de aceea a trebuit sa le las sa se raceasca, ca sa se intareasca si sa le pot scoate de pe foaia de copt.


Dupa 10 minute, cand s-au mai racorit am putut sa le mancam.


Erau atat de bune, incat am pastrat reteta si pentru altadata. Nu sunt foarte crocante, ci doar putin pe nargini, dar in interior sunt moi, iar stafidele le fac sa fie delicioase.
Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare