Poale-n brau de post cu mere



Asa cum fac poale-n brau de post cu varza (asa numitele varzari) de ce n-as face si unele cu mere, tot de post? Ideea mi-a venit pentru ca nu aveam destule mere pentru o placinta si nu voiam sa mai fac iar strudel cu mere. Sa fac niste placintele cu mere parea o idee mai buna.
Ca si la varzari, am folosit aluatul meu universal de post, cel cu care fac si pizza si cornulete de post cu rahat, dar si mucenici moldovenesti de post. Rezultatul a fost cel asteptat, adica poalele-n brau cu mere au fost delicioase!

Ingrediente pentru 9 placinte

Pentru aluat

- 500g faina
- 250 ml apa calduta
- 150 ml ulei de floarea-soarelui
- 1 plic de drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- 1 lingura de zahar
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1 lingurita de sare

Pentru umplutura

- 5-6 mere
- 4 linguri de zahar
- 2 linguri de gris
- 1/2 lingurita de scortisoara

Am facut aluatul in bolul robotului de bucatarie. Am pus intai apa calduta si uleiul, apoi drojdia uscata si zaharul.

 

Am pus si zaharul vanilinat, apoi pus apoi toata faina si lingurita de sare deasupra.

 


Nu se pune sarea impreuna cu drojdia, pentru ca ii poate diminua proprietatile de fermentare si aluatul nu va mai creste.
Am pus carligul pentru aluat si am pornit robotul la viteza 1. Am lasat sa framante pana cand aluatul s-a adunat pe carlig si am oprit robotul.

 

Am scos bolul si carligul.

 

Am acoperit bolul cu o folie de plastic si l-am pus intr-un loc cald, ca sa creasca bine aluatul timp de o jumatate de ora.


Intre timp am pregatit umplutura de mere, ca la orice placinta cu mere. Cand am mai putine mere, le rad pe razatoare, dar acum am preferat sa folosesc tot robotul de bucatarie, pentru ca nu voiam sa ma obosesc prea tare - glumesc, glumesc, dar de ce nu?

 

Am pus merele rase intr-o craticioara, am adaugat zaharul si le-am lasat pe foc potrivit, amestecandu-le din cand in cand, pana cand s-au inmuiat si s-a evaporat zeama pe care au lasat-o.

 

Asta a durat cam 20 de minute. Am oprit focul si am adaugat scortisoara si apoi grisul.

 

Am amestecat bine merele.


Intre timp numai bine a crescut si aluatul.


Inainte de a-l intinde, am dat drumul la cuptor la foc potrivit de 180C, sa se incalzeasca.
Apoi am intins aluatul intr-o foaie groasa de aproximativ 5 mm.

 

Am taiat foaia in patrate, dupa ochi, cam de 10/10 cm, cu o rola de taiat pizza. Au iesit 9 bucati pentru 9 placinte.

 

Dimensiunea patratului nu e batuta-n cuie, poate fi mai mare, dar nu mai mica, pentru ca altfel nu mai incape umplutura.
Am pus cate o lingura plina cu umplutura pe fiecare patrat.


Am inchis placinta la fel ca la orice placinte poale-n brau, unind prin apasare colturile opuse si apoi si pe celelalte, in acelasi punct, in partea de sus. Aluatul este elastic si se intinde usor, fara sa se rupa.

 

Am apasat laturile alaturate ale patratului pe toata suprafata, pentru a le lipi, in asa fel incat sa nu iasa afara umplutura.

 

 

Am pus o foaie de copt in tava de aragaz si am asezat placintele, cu putina distanta intre ele, pentru ca ele mai cresc la copt.

 

Am dat placintele la cuptor la foc potrivit de 180C pentru 30 de minute, pana cand s-au rumenit deasupra.


Apoi le-am scos si le-am pudrat cu zahar.

 

Desi erau de post, totusi se topeau in gura!
Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare