Tiramisu fara mascarpone, in pahar
Oare e posibil sa fac Tiramisu fara mascarpone? Mi-am pus intrebarea asta intr-o seara, in care nu aveam ceva dulce si incercam sa incropesc ceva din ce aveam prin camara si prin frigider. Mai aveam vreo jumatate de cana de smantana pe care trebuia s ao folosesc mai repede si cateva piscoturi, deci puteam sa fac Tiramisu. Dar nu mult, ca mai aveam vreo 4 piscoturi, ci doar 2 portii...in pahar! Mi-a venit ideea pentru ca mai vazusem genul asta de crema cu frisca, biscuiti si fructe in pahar, care se numeste trifle, dar si cheesecake sau chiar Tiramisu. Era ocazia ideala sa fac aceasta mica "gustare" dulce. scapand astfel si de smantana. Am facut Tiramisu cu smantana normala si a iesit foarte bun pentru gustul meu. Am pus portiile in cate o cupa de sampanie, ceea ce mi-a placut foarte mult.
Dar daca nu iti place gustul de dulce-acrisor, mai bine nu incerca!

- 1 ou
- 125 g smantana
- 2 linguri de zahar
- 1/2 plic de zahar vanilinat
- 1 lingura de esenta de rom
- 4 piscoturi
- 1 lingurita de cacao
Am facut totul ca la Tortul Tiramisu, folosind si albusul de ou. Am amestecat galbenusul cu zaharul cu o lingura de lemn...m-am ambitionat sa fac eu singura, fara robot, ca doar era o cantitate prea mica.


Am pus apoi smantana cate o lingura odata, la fel cum pun si crema mascarpone.
Nu stiu daca s-ar fi taiat crema, cum stiu ca se intampla cu mascarpone, dar am facut asa si aiesit bine. La prima lingura s-a inmuiat crema si parea ca devine lichida, dar apoi s-a ingrosat si a devenit pufoasa. Am pus si putina esenta de rom.


Am batut apoi albusul cu telul, adaugand si un praf de sare. Cand a fost spuma, am adaugat si zaharul vanilinat si am batut bine cu telul, pentru inca 1 minut.


L-am pus peste crema de smantana si am amestecat cu grija, de jos in sus, ca sa nu se lase albusul.
Am obtinut o crema foarte aspectuoasa si delicioasa. Nu era grasa ca aceea cu mascarpone, dar era foarte buna.
Am pregatit cafeaua in castronel, pentru a inmuia piscoturile. Nu am pus coniac de data asta, ci esenta de rom, pentru ca asta aveam in casa.
Am adus doua pahare de sampanie pentru a le umple.
Am inmuiat cate un piscot si l-am rupt in doua bucati, pe care le-am pus pe fundul fiecarui pahar.


Am pus deasupra cate doua linguri pline de crema in fiecare pahar.
Am inmuiat si ultimile doua piscoturi in cafea si le-am pus peste crema, cate doua jumatai in fiecare pahar.
Am pus alte doua linguri de crema in fiecare pahar si astfel am terminat toata crema, iar paharele s-au umplut.
Am nivelat crema si apoi am pudrat cu cacao peste crema, cu o sita.
Am pus putin crema la frigider, pana cand le-a venit randul.


A fost un Tiramisu foarte gustos si aproape ca nici nu s-a simtit ca era facut cu smantana normala.


Ce nu mi-a placut a fost faptul ca a fost prea putin!
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu