Ficat de porc la tigaie



Imi place foarte mult ficatul de porc si as manca in fiecare zi, Dar cum sotului meu nu ii place foarte mult, mancam mai rar, ca doar n-o sa gatesc doar pentru mine!
Desi imi place, nu pot sa spun ca sunt prea specialista in gatit ficat, pentru ca nu am gatit foarte des. Ba chiar am invatat ceva de la fiica mea, care ne-a facut un ficat cu ceapa, o bunatate!
Eu il fac de cele mai multe ori innabusit, la tigaie...tot ca sa manance si sotul meu, caruia ii place ca orice carne sa fie suculenta. Mie imi place orice  sa fie bine prajit, chiar ars...nu e prea sanatos, nu? Noroc cu el ca mananc si eu sanatos!
Ficatul la tigaie se face foarte simplu, ca si ficateii de pui la tigaie si dureaza aproape tot atat, poate cu 2-3 minute mai mult la ficatul de porc.
Cand am o bucata de ficat de porc, o tai in bucati mai mici, cam cat e o friptura normala sau chiar mai mica. Dar ce e mai important, tai felii subtiri, cam de 1 cm grosime. Daca o felie e mai groasa, o crestez orizontal si apoi vertical, ca un grilaj, pentru ca sa se patrunda bine si sa nu ramana cruda. Daca am un ficat intreg, il tai in bucati si le pun in pungi de cate 2 portii, la congelator.
Pastrez 3-4 bucati pe care le fac imediat.
Dar intai pun niste cartofi la fiert, ca sa fac un piure de cartofi. Pana cand pregatesc ficatul, se fierb si cartofii.
Pun tigaia pe foc cu 2-3 linguri de ulei, pe ochiul cel mare al aragazului, dat la foc mic.
Pun feliile de ficat intinse, sa nu se inghesuie prea mult in tigaie, ca altfel nu se gatesc bine.

NU SE PUNE SARE PE FICAT INAINTE DE A SE PRAJI PENTRU CA SE INTARESTE!

Las 5 minute pe o parte si apoi inca 5 minute si pe partea cealalta.


Opresc focul si presar sare cat intra intre 3 degete, dupa gust. Presar si putin cimbru uscat, pentru gust. Cine vrea, poate sa puna si piper.
Pasez cartofii pentru piure si adaug si putina zeama de la ficat, peste piureul din farfurie. Este foarte bun cu salata de rosii, dar si cu muraturi.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare