Ficatei de pui la tigaie



Mie imi plac ficateii, ca de altfel orice fel de ficat. Dar sunt destui cei carora nu le place, oricum ar fi facut...poate doar pateul de ficat le este pe plac. Asa era sotul meu, care nu a mancat ficat pana la 25 de ani, la botezul fiului nostru.  Am facut petrecerea de dupa botez la restaurantul Rucar, care era peste drum de blocul nostru din Balta Alba (un cartier din Bucuresti caruia acum i se spune Titan). In meniu era si ficat de porc, un deliciu! I-a placut atat de mult sotului meu, incat de atunci a inceput sa manance ficat, chiar daca nu aveam  si eu aceeasi indemanare sa il frig, cum a avut acel bucatar de la restaurant.
Adevarul e ca daca iti place ficatul, iti place oricum ar fi - eu asa sunt! Iar ficateii de pui sunt preferatii mei!
 Cel mai mult imi plac pe gratarul pentru aragaz (cel cu capac, cum era pe vremuri), cand sunt moi si pastosi, de ti se topesc in gura. Dar nici facuti la gratarul de afara nu sunt rai, putin arsi la suprafata. Asta imi aminteste de ficatul pe care bunicul meu mi-l frigea la gratar, pe cand statea la curte. Pentru ca eu eram singura nepoata pe vremea aia, eu primeam ficatelul, considerat ca o delicatesa. Dar nu numai pentru gustul deosebit, ci si pentru ca e foarte sanatos, pentru ca contine fier. De aceea ficatul la gratar e recomandat bolnavilor de anemie, celor care au pierdut mult sange, poate dupa vreo operatie, dar si tuturor celor care vor sa fie sanatosi si in putere. Saracii bunicii mei, aveau atata grija de mine!
Din cand in cand mai am ocazia sa mananc ficatei la gratar, dar nu zic nu nici daca sunt facuti la tigaie.
Cateodata cumpar ficatei proaspeti, dar nici cei congelati nu sunt rai. Oricum ar fi, ii cercetez bine sa vad daca nu au culoarea schimbata. Ficatul proaspat trebuie sa aiba culoarea visinie. Daca se duce spre maro, deja nu mai e la fel de proaspat si a fost, probabil, tinut in afara frigiderului ceva timp. Mai tragic e daca culoarea se duce spre verde, si nu pentru ca ar fi fost sparta fierea peste el!
Problema cu fierea e importanta, in cazul in care trebuie sa o separ eu de ficat. Fierea, ca si la oameni, e un lichid verde care sta intr-o basica, formata dintr-o pielita foarte subtire, lipita de ficat. De cate ori am avut un pui viu, a trebuit sa il tai si sa il curat eu, inclusiv sa scot intestinele si organele. Am invatat si eu de la mama, soacra si alti oameni mai in varsta si mai experimentati decat mine, ca fierea trebuie scoasa cu mare grija, pentru ca daca se sparge peste ficat, il amaraste si va trebui sa arunc toata bucata patata cu fiere. De aceea, tai cu mare grija si cat mai aproape de ficat, pielita cu care fierea este prinsa de acesta.


Ca sa nu avem probleme de aceste gen, mai bine cumparam ficatii gata curatati, nu? Daca sunt inghetati ii las sa se dezghete si daca nu ii fac imediat ce s-au dezghetat, ii tin la frigider pana atunci.
Cand incep sa-i gatesc, pun pe foc mic o tigaie in care sa intre toti ficateii. Torn putin ulei, cat sa fie pe tot fundul tigaii.


Apoi incep sa spal rapid ficateii, trecandu-i pe fiecare printr-un jet de apa intr-o secunda.


Ii pun inapoi in caserola lor, si ea clatita putin cu apa.


Scurg apa din caserola, dupa ce am spalat ficateii. Astfel evit pe cat posibil sa sara stropi de ulei incins, la contactul cu apa de pe ficatei.


Apoi ii "arunc" in tigaie...nu la propriu, ci ii asez cu grija, mai ales ca apa in ulei incins face ca uleiul sa sara si ma pot opari! Asez ficateii pe toata suprafata tigaii, potrivind fiecare ficat sa stea dupa cum sta el in mod natural, nu rasucit sau labartat.

 

Astfel il pot intoarce si pe partea cealalta, ca sa se prajeasca uniform. De fapt, mai mult se abureste, pentru ca ii acopar cu capacul cand am terminat sa ii spal pe toti.


Dau focul mai mare, pana la potrivit si stau cu ochii pe ei.

Atentie : nu se pune sare pe ficat decat dupa ce se opreste focul, nu inainte, pentru ca sarea il intareste!

Cand vad ca ficateii au inceput sa se schimbe la culoare si s-au prajit putin pe fund, incep si ii intorc pe partea cealalta.

 

Asta se intampla in cateva minute de cand i-am pus pe foc, de aceea trebuie sa stau pe langa ei, pana sunt gata. Intre timp, ficateii isi lasa o zeama in tigaie (iese sangele din ei), care o sa formeze un sos foarte gustos. Ficateii sunt gata cand intra usor furculita in ei si nu mai iese sange - la fel ca la orice carne. Se pare, insa, ca ficatul nu este o carne - asa a spus cineva la TV. Oricum ar fi, important e ca e bun!


Adaug cateva linguri de apa, cu care sa "sting" sosul format de ficatei in tigaie si care s-a prajit si intarit pe fundul tigaii. Presar putin cimbru, cat iau intre 2 degete si amestec usor in tigaie, fara sa rup ficateii.

 

Apoi opresc focul si adaug sare peste ficatei, dupa gust - cam un varf de cutit de sare sau cat iau intre trei degete.



Daca fac un mujdei din cativa catei de usturoi, sare si 2-3 linguri de apa, pe care il adaug peste ficatei, nu mai pun sare separat. De obicei nu pun mujdeiul direct in tigaie, ci il pastrez pentru cine vrea sa isi puna separat in farfurie, pentru ca eu nu prea tolerez mujdeiul de usturoi, care imi face putin rau.
Pentru cei mai tineri, care vor si o garnitura cu ficateii, pregatesc un piure de cartofi, dar eu si sotul meu ii mancam doar cu o salata sau cu muraturi.


Ficateii cu rosii de orice fel, sunt foarte gustosi si imi amintesc de tineretile noastre, cand ne duceam duminca la strand si mancam pate de ficat cu rosii.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare