Guacamole (pasta de avocado)
Am auzit de guacamole, dar, in afara de faptul ca e un fel de mancare sud-american...sau cam asa ceva...nu stiam mai nimic despre acest cuvant. De altfel, si avocado e un cuvant la fel de necunoscut, iar fructul respectiv era la fel de necunoscut pentru mine. Gustasem acest fruct doar o singura data, cand fiica mea l-a pus intr-o salata. Atunci mi s-a parut ca are gust de "nimic" ...ori, mai bine zis, ca nu are nici un gust! Dar, desigur, era doar prima oara cand gustam un avocado, de aceea inca nu puteam sa am o parere. Insa, ca orice roman, am preferat paine cu unt si nu paine cu avocado!
Dar iata ca o colega a prins gustul de avocado si a inceput sa cumpere regulat. Atat de mult mi l-a laudat, incat m-am hotarat sa cumpar si eu, desi nu aveam idee cum sa il mananc. Colega mea mi-a povestit ca il mananca pe paine si mi-a facut asa o pofta, incat eram gata sa ma duc sa cumpar si eu avocado. Dar, ca sa fie sigura ca nu ma razgandesc, mi-a dat ea 2 bucati de la ea.
Se pare ca avocado cel mai bun de mancat ca pasta este cel foarte copt, adica atunci cand coaja e maro. Inca nu stiu daca se mananca si atunci cand e verde, dar o sa mai incerc si eu. Cel foarte copt se gaseste in magazine gata ambalat si cu eticheta "Ready to eat", fiind cam 4-6 bucati intr-o punga.
Se pare ca avocado e plin de vitamine si minerale, antioxidanti si fibre. Este foarte benefic pentru corpul uman, prevenind cancerul si pierderea memoriei, scazand glicemia si colesterolul. M-a uimit sa aflu ca are foarte mult potasiu, chiar mai mult decat o banana - ceea ce il face foarte bun pentru inima. Bine era daca avea si gustul bananei, dar, in combinatie cu alte ingrediente, se pare ca se poate obtine ceva pe gustul fiecaruia, din avocado.
Asa am gasit reteta de guacamole, o pasta simpla de avocado, care se si face simplu, doar cu ceapa, lamaie, sare si ardei iute (chilli) verde. Cautand mai multe retete, ca sa ma lamuresc mai bine, am gasit unele care au si rosii, poate si usturoi, dar nu si ardei iute. Aceasta mi s-a parut mai potrivita pentru gustul nostru, de aceea am hotarat sa o incerc. Mai ales ca acum suntem in timpul Postului Craciunului si guacamole e perfect pentru a mai diversifica putin alimentatia noastra de post.
Intr-adevar, a fost delicios, desi putin - dar am trecut peste bariera nationalista si de-acum voi face mai des acest fel de mancare, sau chiar si altul, folosind avocado.
Ingrediente pentru 2 portii
- 2 avocado maro
- 2 fire ceapa sau 1 ceapa uscata mica
- 1 rosie (sau cateva rosii cherry)
- putina zeama de lamaie
- 1/4 de lingurita de sare
- 1/4 de lingurita de praf de chimen (dupa gust)
- 1 lingura de patrunjel tocat
Am taiat avocado pe mijloc, de jur-imprejurul samburelui, apoi am scos samburele, rasucind cele 2 jumatati in sens invers fiecare. Astfel, se desprinde una dintre jumatati de samburele urias.

Din numeroasele video pe care le-am urmarit, ca sa invat cate ceva despre avocado, am vazut ca e mai bine sa scoti samburele cu o lingurita si nu cu un cutit.

Am taiat in patratele miezul cu un cutit, pentru a fi mai usor de scos si, mai apoi, de pasat.
Am scos miezul cu o lingura, in asa fel incat sa iau totul de pe coaja. L-am pus apoi intr-un castron in care urma sa fac guacamole.

Pentru ca nu am folosit fructele de avocado imediat si le-am mai tinut cateva zile, au aparut niste pete maro, semn ca incepeau sa se strice (banuiesc!) pe care le-am scos cu lingura si le-am aruncat.
Apoi am pasat pulpa de avocado cu o furculita, pana cand s-a facut ca un piure. Se paseaza foarte usor, pentru ca avocado atunci cand e bine copt, e foarte moale.

Am tocat ceapa marunt si am taiat si rosiile in bucatele mici. Eu mai aveam ceva rosii cherry din gradina, pe care le culesesem de verzi si le-am tinut in casa, sa se coaca.

Alta data am facut guacamole cu ceapa verde si cu rosie mai mare normala.
Am aranjat frumos pasta de avocado in castron si am decorat-o cu rosii cherry.
Altadata am servit guacamole cu foi de tortilla si a fost chiar si mai buna, fie intinsa pe foaie, fie luata cu foaia de tortilla.







Comentarii
Trimiteți un comentariu