Cornulete de post cu nuca
De mai mult timp asteptam reteta acestor cornulete de la prietena mea Mari, insa tot timpul uitam sa i-o cer. Imi spusese, in mare, cum se face si ce se pune, dar inca nu aveam reteta, ca sa stiu cantitatile.
Intamplator, am cautat prin cartea de bucate a Sandei Marin si am vazut reteta de "Cornulete cu migdale", care parea ca e exact la fel cum imi spusese si Mari, doar ca a ei era cu nuca si cu margarina, nu cu unt si migdale, ca a Sandei Marin. Normal ca ar fi fost mai buna reteta din carte, insa eu imi doream o reteta de post cu nuca, pentru ca aveam ceva nuca macinata, ramasa de la o coliva. Si, pentru ca de mult timp stateam cu gandul la aceste cornulete, sigur ca le-am facut imediat, pentru o zi de post.

- 300 faina (o cana mare plina)
- 100g zahar pudra (1/2 de cana)
- 200g margarina (un pachet fara o felie de 1 deget)
- 150g nuci macinate (3/4 de cana)
- 1 plic de zahar vanilinat
Pentru pudrat cornuletele
- 100g zahar pudra vanilinat
Eu aveam un pachet de margarina inceput, din care luasem deja 50 g (adica o felie groasa cat un deget), deci mai aveam 200 g de margarina. Am scos pachetul afara cu o ora inainte, ca sa se incalzeasca si sa fie moale, ca sa se poata amesteca usor. Am si taiat-o in cubulete, tocmai in acest scop.
In reteta originala erau 250 g de unt, deci am socotit cam cat trebuia sa scad din restul ingredientelor, ca sa am proportiile corecte. Asa ca am cantarit 240 g faina, 120 g nuci si 80 g zahar pudra.


Am pregatit bolul robotului de bucatarie si telul pentru aluaturi fragede. Am pus margarina taiata in cubulete, zaharul si vanilia si am dat drumul robotului, ca sa se bata spuma.


Am lasat sa se amestece la viteza 2, pana cand s-a amestecat bine zaharul - ca sa nu sara pe de laturi - apoi am dat la 3, pana cand s-a omogenizat bine.
Am oprit si am dat jos margarina adunata pe peretii bolului, ca sa se amestece toata cu zaharul. Nu e nevoie sa amestece prea mult, ci doar vreo 10-20 de secunde.
Am adaugat apoi nucile si am pornit robotul, in acelasi mod ca si la zaharul pudra, intai la viteza mica - ca sa nu sara nucile cat colo - apoi la viteza mai mare.
Am oprit putin robotul, ca sa curat ce era pe marginile bolului si pe tel, apoi l-am pornit din nou, pentru inca cateva secunde, ca sa se amestece totul bine.


Am oprit din nou robotul si am pus si faina, apoi l-am pornit din nou la viteza 2, apoi la 3, ca sa amestece bine faina.


Am constatat ca era cam moale, nu se legase bine si se lipea de mana.
Intr-o reteta de pe internet am citit ca aluatul se da la rece, dar in reteta Sandei Marin aluatul se foloseste imediat, asa ca m-am gandit ca ar trebui sa fie mai compact, ca la fursecurile de post, pe care le fac foarte des. Probabil ca margarina mea avea mai multa apa, de aceea m-am hotarat sa adaug restul de faina, zahar pudra si nuci, pana la cantitatile din reteta, ca sa leg mai bine aluatul.
Am adaugat nuci pana la 150g, faina pana la 300 g si inca 20 de grame de zahar pudra. Astfel aluatul s-a format perfect si nu se mai lipea de mana, deci il puteam manevra.
Pana cand am pregatit prima tava, am dat aluatul, asa cum era, in bol, la frigider, ca sa nu se inmoaie si sa mai am alte surprize.
Am dat drumul la cuptor la foc potrivit de 180 C, pentru a se incalzi.
Am pus o bucata de foaie de copt pe tava, apoi am scos aluatul si am inceput sa fac cornuletele. Am rupt cate o bucata de aluat, din care am facut un sul ca pe deget (adica de grosimea unui deget).




Am taiat bucati de marimea unui deget mijlociu (cam 8-10 cm).


Am indoit aluatul in forma de cornulete si am subtiat capetele.




Le-am pus pe tava si am dat cornuletele la cuptor la foc potrivit 180C, pentru 10 minute. Se pot pune apropiate in tava, pentru ca nu cresc prea mult la copt. Nu trebuie sa se rumeneasca.
Intre timp, am format si restul de cornulete si le-am pus pe a doua tava, mai mica decat prima
Am scos prima tava dupa 10 minute si am bagat cea de-a doua tava la cuptor.
Am lasat cornuletele deja coapte sa se racoreasca timp de 2-3 minute. Imediat scoase din cuptor, cornuletele sunt inca moi, dar pe masura ce se mai racesc, se intaresc. Am incercat sa le dau prin zahar pudra imediat, dar se rupeau, de aceea am asteptat cateva minute.


Apoi le-am dat prin zahar pudra, cu grija sa nu se rupa, desi se intarisera deja si nu a mai fost nici un pericol.




Am procedat si cu a doua tava la fel.
Intr-adevar, aceste cornulete sunt foarte fragede si gustoase, plus ca sunt si usor de facut. Si tin mai multe zile, devenind parca si mai fragede, pe zi ce trece.


Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu