Iahnie de cartofi cu carne de porc



Nu e o mancare pe care o fac foarte des - pentru ca sotului meu nu ii plac cartofii - dar e foarte la indemana, pentru ca avem mereu cartofi in casa. Asa ca, macar o data la cateva luni, merge si o iahnie de cartofi, fie cu carne, fie fara. Se face ca si iahnia de cartofi de post, doar ca se gateste intai carnea, ca la orice mancare cu carne.  Procedeul este acelasi ca si la mazarea cu  pui sau ca la fasole verde cu pui.
Cand vreau sa fac o mancare cu carne de porc, aleg de obicei pulpa, adica bucati mai slabe , fara grasime. Fie cumpar carnea si o tai chiar atunci cand fac mancarea, fie o am deja in congelator, pusa in pungi si doar trebuie sa scot o punga, pe care scrie "Mancare". Daca e in congelator, trebuie sa scot pachetul cu carne cu macar 2-3 ore inainte de a face mancarea, ca sa aiba timp sa se dezghete.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 kg de pulpa de porc
- 1 kg de cartofi
- 1 ceapa mare
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingura de pasta de tomate
- o lingura de marar tocat sau putin cimbru
- cam 1/2 de lingurita de sare, dupa gust
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui

Daca bucata de pulpa e intreaga, o tai in bucati potrivite, fiecare cat pentru o portie mica. Eu mananc de obicei o portie mica, iar sotul meu una mai mare. De aceea, lui ii pun cate 2 bucati de carne.
Fiind putina mancare, o fac intr-o tigaie mai mare. Pun 2-3 linguri de ulei in tigaie si dau drumul la aragaz la foc potrivit, pe un ochi mediu.
Asez bucatile de carne in tigaie si acopar cu capacul, ca sa nu sara ulei.


Le las un minut-doua pe fiecare parte, ca sa se "sigileze" cum spun specialistii. Asta inseamna ca bucatile de carne vor face o mica crusta, care va opri sucurile din carne sa iasa afara, Astfel, carnea va fi mai moale dupa gatire.  Dupa ce s-au rumenit si pe cealalta parte, adaug o cana de apa si sare. Las la foc mare pana da in clocot, apoi micsorez focul pana la mic, acopar cu capacul si las sa fiarba carnea cam o jumatate de ora.
In acest timp, curat cartofii si ii spal bine. Curat si ceapa si o tai marunt.

 

Dupa o jumatate de ora, adaug si cartofii taiati in 4 si ceapa tocata. Mai adaug apa, pana aproape sa acopere cartofii.
Dau iar focul la mare, ca sa inceapa sa clocoteasca mai repede, apoi reduc focul la mic si las mancarea sa fiarba acoperita cu capacul pentru inca o jumatate de ora.
Incerc carnea si cartofii cu o furculita, pe care o infig in cate o bucata de carne si in 2-3 cartofi, la intamplare. Daca sunt moi si furculita intra bine, adaug pasta de tomate si amestec usor cu o lingura de lemn. Ca sa nu strivesc cartofii, amestec pasta cu zeama din mancare, dand cartofii mai intr-o parte, ca sa se desfaca bine si sa o pot amesteca apoi in toata mancarea. Daca apa a secat prea mult, mai adaug putina, ca sa pot face un sos, pentru a amesteca ingredientele.


Adaug si usturoiul pisat, mai las sa dea cateva clocote, apoi sting focul.


Daca e vara, adaug la sfarsit marar tocat, dar daca e iarna, pun putin cimbru faramitat - atat cat iau intre 3 degete, ca si la iahnia de cartofi de post.
Pot sa servesc mancarea, alaturi de muraturi sau de o salata, dupa preferinte. Dar, cum e mai mult o mancare de iarna, o mancam cu muraturi.

 

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare