Prajitura cu Fanta de portocale



Cu ani in urma, am mancat aceasta prajitura, facuta de o colega de birou, de ziua ei. M-a fascinat crema de portocalie de deasupra, dar mai ales faptul ca era facuta cu bautura Fanta, in loc de lapte - lucru de care nu mai auzisem pana atunci. Crema de branza dulce, in combinatie cu gustul acrisor al cremei cu Fanta, mi s-a parut fantastic! Pe-atunci, Fanta era numai de portocale, insa in ultimii ani au tot aparut diverse arome de Fanta, care pot fi la fel de bune, dupa gustul fiecaruia.
Eu eram nou venita in birou si, atunci am aflat si eu, ca toate colegele faceau prajitura cu Fanta, mai ales la zilele lor de nastere - ca o traditie. Pe vremea aceea, se obisnuia ca fiecare, de ziua lui, sa aduca cate o "tratatie" pentru colegi, inclusiv ceva dulce, toate facute in casa.
Sigur ca am cerut si eu reteta si, uite-asa, a intrat si prajitura cu Fanta in meniul familiei noastre.
Cand am facut-o si eu, mancand mai multa - nu doar o bucata, ca la ziua colegei mele - am avut timp sa o studiez mai bine si mi s-a parut crema putin cam grasa. Celorlalti din familie nu le-a placut prea mult, asa ca nu am facut-o prea des. De curand insa, am descoperit niste retete de crema de branza, facute de cofetari faimosi si m-am gandit ca as putea sa corectez crema de branza de la aceasta prajitura, ca sa fie mai buna. De fapt, trebuia doar sa pun mai mult zahar in crema si, astfel, crema a fost cu adevarat gustoasa, fara sa mai simt untul din ea.
Desi pare laborioasa, prajitura cu Fanta se face foarte repede si e si foarte spornica.

Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara de 40/20 cm

Pentru blat

- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 1 plic zahar vanilinat

Pentru crema de branza

- 500 g branza de vaci
- 1 pachet de unt moale cu 85% grasime
- 1 1/2 cana mare de zahar pudra (300 g)
- 1 lingura de lapte
- 1 lingura esenta de vanilie

Pentru crema cu Fanta

- 750 ml Fanta
- 2 plicuri de praf de budinca de vanilie Dr. Oetker
- 4 linguri de zahar

Cu vreo 3 ore inainte de a ma apuca de prajitura, am scos untul afara, ca sa se inmoaie. Fiind cu 85% grasime, se inmoaie mai greu decat cel cu 65% grasime.
Blatul e foarte simplu de facut, fiind un blat de pandispan, ca si la rulada cu gem. Si la rulada folosesc cam aceleasi ingrediente, doar ca pun mai putina faina si fac blatul in tava patrata, de la aragaz. La aceasta prajitura am facut blatul in tava mai ingusta, pentru ca sa fie mai inalt, sa pot pune crema la mijloc.
Am vazut alte retete cu crema pusa toata deasupra unui blat de cacao, dar reteta mea e un pic diferita, mai traditionala. Genul asta de prajituri, cu crema pusa toata deasupra blatului, e mai degraba in stil american, englezesc sau nemtesc, din cate am vazut eu pana cum. La noi, majoritatea prajiturilor au crema intre foi sau intre blaturi, ca la tort. Poate de aceea sunt atat de interesante retetele noi, pe care le aflu de la TV, pentru ca sunt diferite de ale noastre.
Am pregatit intai tava pentru blat, pe care am tapetat-o simplu, cu o foaie de copt, pe care am indoit-o pe la colturi, ca sa stea bine in tava.
Am preparat blatul ca si pe cel de rulada, doar ca, de data asta, am facut totul in bolul mixerului vertical.
Dar intai am dat drumul la cuptor la foc potrivit de 180C. Am separat ouale si am pus albusurile in bolul mixerului, iar galbenusurile intr-o cana.

 

Am pus putina sare - pentru ca albusurile sa se bata mai bine - si am dat drumul mixerului la viteza 4.
Intre timp, am pus 6 linguri de zahar intr-un castronel si 6 linguri de faina in alt castron, ca sa fie pregatite, doar sa le vars in bolul mixerului. Nu de alta, dar daca le-as fi pus cu lingura, as fi uitat numaratoarea - cum mi s-a mai intamplat! - si nu voiam asa ceva...deh, varsta!

 

Cand albusurile s-au facut spuma si s-au intarit, am inceput sa pun zaharul si zaharul vanilinat, cate putin o data - adica, am pus putin, am lasat sa se amestece si apoi am mai pus putin si tot asa, pana s-a terminat tot zaharul. Ce-i drept, mi-am dat seama ca trebuie sa micsorez putin viteza mixerului cand varsam zaharul, altfel imi arunca zahar afara din castron, dar maream viteza apoi.


Am mentinut viteza 4 pana cand am pus tot zaharul, apoi am micsorat la 3 ca sa pot adauga galbenusurile, fara sa se lase albusurile. Am adaugat si galbenusurile, tot cate unul o data.


La sfarsit am pus si faina, cate putina o data, tot la viteza 3, ca sa nu se lase albusurile.

 

Am pus aluatul in tava si l-am nivelat cu spatula de cauciuc.

 

Am dat tava la cuptor la foc potrivit de 180C, pentru 20-25 de minute, pana cand blatul s-a rumenit deasupra.


Cand a fost gata, am scos tava, dar si gratarul din cuptor - pentru ca n-am altul. Am pus gratarul pe aragaz si am pus blatul pe el, ca sa se raceasca. Am scos si hartia de copt si am lasat blatul pe gratar.


In acest timp, am facut crema de branza. Am taiat untul in cubulete, am cantarit branza si am masurat zaharul cu o cana.

 

Am pus untul in bolul mixerului, apoi am adaugat zaharul pudra. Am pus paleta pentru amestecat unt si i-am dat drumul la viteza 1 intai, ca sa nu sara zaharul in toate partile.


 

Cand s-a lipit zaharul de unt, am marit viteza la 3. Am mai oprit din cand in cand mixerul, ca sa dau jos untul lipit pe peretii bolului si de tel, aducandu-l jos cu paleta, ca sa se amestece cu restul cremei.

 

Cand crema s-a facut ca o spuma, am adaugat si o lingura de lapte, asa cum am vazut in alte retete, ca sa se mai topeasca zaharul si crema sa fie mai pufoasa. Am adaugat si esenta de vanilie si am lasat sa se amestece bine.

 

Apoi am inceput sa adaug cate o lingura de branza de vaci, pana cand s-a amestecat bine toata branza si crema a fost omogena.

 

Ce-i drept, s-a cam inmuiat, dar urma sa se intareasca la frigider. As fi putut sa amestec branza cu o lingura, pentru ca stiam ca la mixer se inmoaie, dar m-am gandit ca se amesteca mai bine cu mixerul. Pentru ca crema era moale, mi-am dat seama ca trebuie sa montez prajitura in tava, ca sa nu se scurga crema prea mult, pana cand se va inchega in frigider. Am pastrat si hartia de copt in tava, ca sa tina mai bine crema.
Am taiat blatul in 2 si am pus partea de jos in tava, peste hartia de copt.

 

Am pus crema deasupra si am intins-o uniform, pe toata suprafata.

 

Apoi am pus si al doilea blat si am dat prajitura la frigider, ca sa se intareasca crema.


Intre timp am facut crema cu Fanta, care e atractia acestei prajituri. Crema se face ca o budinca din plic (sau ca o crema de vanilie), doar ca in loc de lapte se pune Fanta si se respecta instructiunile de pe plicul de budinca. Pentru a fi mai tare crema, nu se pun 500 ml de Fanta la fiecare plic, ci doar 750 ml pentru amandoua.
Am pus o sticla de Fanta de 500 ml la fiert, intr-o craticioara.


Am masurat restul de 250 ml de Fanta cu un pahar gradat, pe care l-am turnat intr-un castron, apoi am pus praful de budinca din cele doua plicuri si zaharul deasupra.

 

 

Am amestecat cu un tel, ca sa nu ramana cocoloase.


Cand Fanta din craticioara a inceput sa fiarba, am turnat amestecul din castron peste ea, amestecand incontinuu cu telul.


Am dat focul la mic si am amestecat incontinuu cu telul, ca sa nu se prinda crema de fundul craticioarei. Cand crema s-a ingrosat, am oprit focul si am acoperit crema cu o folie de plastic, ca si la crema de vanilie de la tartele cu capsuni, pentru a nu forma o pojghita deasupra.

 

Am lasat crema sa se racoreasca vreo 5 minute, dar nu mai mult altfel se inchega si nu o mai puteam intinde bine peste prajitura.
Am scos prajitura si am turnat crema de Fanta deasupra, chiar daca era inca fierbinte. Am intins-o uniform pe toata suprafata prajiturii si am dat prajitura la frigider.

 

Peste 2 ore, crema de branza se intarise, asa ca am putut sa tai prajitura, ca sa o degustam. Am scos prajitura cu grija din tava, apucand de marginile foii de copt si punand repede o mana sub prajitura, ca sa nu se rupa. Era deja intarita si a fost usor sa o manevrez. Am asezat prajitura pe o tava.

 

Am dezlipit foaia de copt de pe margini si am scos-o si de sub prajitura.

 

Am taiat o bucata si de data asta chiar ca era buna!

 

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare