Turnatei pentru supa
Supa este un fel de mancare foarte apreciat la noi in familie. Recunosc ca fac foarte des supa cu Delikat, mai ales in cursul saptamanii, atunci cand nu am timp sa fac mancare. De cele mai multe ori, fac supa cu galuste sau cu taietei, insa, cateodata, mi-e dor de turnateii pe care ii facea mama. Sotul meu le spune "cocarezi" si ne distram foarte tare de acest cuvant, pe care el si-l aminteste din copilarie, de la bunicii de la tara. Probabil ca aceia erau colarezi, pe care ii fierbea bunica lui in lapte, insa ei asa le spuneau.
De aceea, cand am facut prima oara turnatei, sotul meu a fost incantat si imi cere mereu sa mai fac "cocarezi". Pentru mine e o garnitura pentru supa ideala, pentru ca se fac repede si se fierb repede - trebuie doar sa am un ou si o lingura de faina.
Ingrediente pentru 2 portii de supa
- 1 ou
- 1 lingura cu varf de faina
Atunci cand vreau sa fac o supa cu turnatei, pun intai supa la fiert, fie ca o fac cu zeama de carne, fie cu Delikat. Pana cand clocoteste supa, prepar aluatul de turnatei.
Prepararea aluatului de turnatei e foarte simpla : pun oul intr-un castronel, il bat cu o furculita pana cand se amesteca bine albusul cu galbenusul.
Apoi adaug o lingura de faina si amestec bine, ca sa nu mai aiba cocoloase.
Aluatul este moale si curge. Daca pun o lingura de faina cu varf, aluatul este mai gros, iar turnateii vor iesi si ei, mai grosi. Daca o pun rasa, va fi un aluat subtire si turnateii vor iesi ca niste zdrente de ou, foarte subtiri.

Cand a inceput sa clocoteasca supa, iau aluat cu furculita si las sa se scurga in supa.

Astfel, se fac niste turnatei subtiri, dupa firele de aluat care se scurg pe fiecare dinte al furculitei. Cand ma grabesc sau nu am rabdare (se mai intampla si asta, desi foarte rar!) torn direct din castron, rezultand niste turnatei mai grosi, ca la supa de pui cu carne si turnatei.


Cand a inceput sa clocoteasca supa, iau aluat cu furculita si las sa se scurga in supa.


Astfel, se fac niste turnatei subtiri, dupa firele de aluat care se scurg pe fiecare dinte al furculitei. Cand ma grabesc sau nu am rabdare (se mai intampla si asta, desi foarte rar!) torn direct din castron, rezultand niste turnatei mai grosi, ca la supa de pui cu carne si turnatei.
Turnateii trebuie sa ajunga direct in supa, altfel se lipesc intre ei. Pe masura ce torn aluatul, supa se raceste putin si nu mai clocoteste. Aluatul turnat ramane la suprafata si acopera toata suprafata supei.
Mai am ceva aluat , pe care trebuie sa il torn, dar, daca as turna in continuare, ar curge peste ceilalti turnatei si s-ar lipi unii de altii. De aceea, mai astept putin, pentru ca supa sa inceapa iar sa clocoteasca. Atunci, torn din nou aluat, in locurile in care supa clocoteste, iar turnateii au fost dati intr-o parte, pentru ca si acesti turnatei sa cada direct in supa.


In tot acest timp, focul pe care sta oala cu supa este dat la mare, pentru ca supa sa clocoteasca, iar turnateii sa se formeze asa cum trebuie.
Dupa ce am turnat tot aluatul, astept sa clocoteasca din nou supa.
Cand clocoteste, pun o lingura-doua de ulei (daca supa e facuta cu Delikat) acopar oala cu capacul putin dat intr-o parte si las focul la mic.
Las sa fiarba 10 minute.
Cand turnateii sunt gata, se umfla si incep sa cada la fund.
Cateodata, fac supa de rosii, asa ca, dupa ce se fierb turnateii, adaug o cana de suc de rosii si mai las supa sa clocoteasca inca cateva minute. Apoi, inchid focul si pun patrunjel tocat in supa sau, daca e supa de rosii, adaug leustean si marar
Servesc supa asa cum e, dupa ce se mai racoreste putin.
Pofta buna!
Cateodata, fac supa de rosii, asa ca, dupa ce se fierb turnateii, adaug o cana de suc de rosii si mai las supa sa clocoteasca inca cateva minute. Apoi, inchid focul si pun patrunjel tocat in supa sau, daca e supa de rosii, adaug leustean si marar
Servesc supa asa cum e, dupa ce se mai racoreste putin.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu