Negresa cu ciocolata



De ani de zile fac o negresa de post, dar mi-as fi dorit sa fac si una adevarata, cu oua - doar ca nu stiam cum si nici nu s-a nimerit vreodata sa dau peste vreo reteta. Desigur, auzisem de faimoasele "brownies", insa pana acum nu m-a tentat sa caut reteta. Intotdeauna mi-a placut ciocolata, dar in ultimii ani mi s-au mai schimbat gusturile, mai mult spre fructe si vanilie. Insa de cand am descoperit delicioasa prajitura "lava cake", am reconsiderat gustul meu fata de ciocolata, pe care, s-ar putea spune, ca l-am redescoperit.
De aceea, abia acum mi-a picat fisa ca brownies sunt, de fapt, negrese - dar cum se fac oare? Cum mi se intampla de multe ori, atunci cand mi se pune pata sa fac vreo prajitura cu ce am prin casa, am cautat o reteta pe care sa o pot face cu ceva ciocolata si putin unt, pe care le aveam in casa. Internetul m-a ajutat sa gasesc mai multe retete, insa doar una m-a atras si am vrut sa o incerc : aceea a Marthei Stewart, pe care o vad mereu si pe canalul TV Paprika.  Reteta ei de "brownie" mi-a amintit de "lava cake", fiind atat de asemanatoare, doar ca are mai multa faina. Americanii spun ca negresa poate avea ori aspectul unei ciocolate de casa  - adica, as zice eu, al unei turte - ori poate fi pufoasa ca un chec. Pentru ca la cea pufoasa se pune praf de copt, am preferat reteta de "turta" de ciocolata. Aceasta avea o cantitate de unt mai mare decat cea pe care o aveam eu in frigider.
Eu nu voiam sa fac o lava cake "bogata", ci doar o brownie, de aceea mi-am spus ca pot sa modific putin reteta, pentru ca am remarcat o asemanare intre reteta mea de chec si aceasta reteta de negresa. Ingredientele sunt cam aceleasi, doar ca in loc de ulei se pune unt, faina e mai putina, in schimb se pune multa ciocolata.
Am potrivit cantitatile de faina si ciocolata, astfel incat, adunate, sa fie cam ca la chec - tanand cont si de cata ciocolata aveam eu. Am pastrat o parte ca sa pun in interior, ca un fel de umplutura - asa, ca sa fie foarte multa ciocolata, ca la o adevarata brownie.

Ingrediente pentru o forma obisnuita de chec

- 100 g ciocolata menaj
- 50 g unt
- 200 g zahar
- 2 linguri cacao
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1 lingurita de esenta de rom
- 3 oua
- 1 vf de cutit sare
- 150 g faina
- 125 g ciocolata menaj bucatele

Am tapetat forma de chec cu foaie de copt, ca si la chec, ca sa o pot scoate mai usor din forma, fara sa o rup. Am dat drumul la cuptor, la foc potrivit de 180C.


Am pregatit toate ingredientele.


Ca si pentru lava cake, am topit ciocolata cu untul in bain marie.

 

Am adaugat in ciocolata topita zaharul, cacaoa, vanilia, ouale, sarea si, la sfarsit, faina amestecata usor cu spatula, ca sa nu se faca cocoloase.

 

 

 

Am tocat cu cutitul ciocolata pe care voiam sa o pun in interiorul prajituri, in asa fel incat sa ramana bucati destul de mari cat sa se simta.


Am pus aluatul in forma si am adaugat ciocolata bucatele pe deasupra, amestecand usor cu o lingura, ca sa se imprastie in aluat si sa nu cada toata la fund - intocmai cum fac la chec, cand amestec aluatul cu cacao peste cel simplu

 

 

Am copt prajitura "brownie" in cuptorul preincalzit, la 180C, pentru 30 de minute. Aceasta prajitura trebuie sa fie mai umeda, de aceea, nu trebuie sa stea mai mult in cuptor. Am incercat cu o scobitoare, care trebuie sa iasa cu ciocolata pe ea, de data asta.

 

 Ca si lava cake, este mai buna atunci cand e calda si ciocolata din interior e moale, dar va asigur ca, si cand e rece, e delicioasa.


Pofta buna, daca vreti sa incercati si voi!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare