Cum sa decorezi borcanele de muraturi



Intotdeauna m-au pasionat ornamentele si decoratiunile si mi-am dorit mereu sa fac si eu. Poate pentru ca am vazut asta la mama mea sau chiar am si mostenit de la ea pasiunea pentru frumos. Imi amintesc din copilarie, cum decora mama salata de boeuf sau cum taia o simpla ridiche in forma de nufar, pentru a o pune alaturi de o friptura cu cartofi prajiti. De asemenea, tot mama ma antrena sa decoram casa pentru Craciun si Anul Nou, ca la bal : cu fasii de hartie creponata, intinse dintr-un colt in altul al sufrageriei, peste care aruncam serpentine divers colorate. Nici nu stiu daca se mai gaseste asa ceva acum, dar ar trebui!
Desi n-am continuat traditia cu decorarea sufrageriei in acest fel, nu am uitat de celelalte ornamente, pe care mama le facea din legume, in bucatarie. Nu numai ca decora ceva in farfuria cu mancare, la ocazii, dar si borcanele cu muraturi aveau ornamente, facute din legumele pe care urma sa le puna la murat. Intotdeauna taia rondele mari de morcovi si telina si le decupa, cu multa migala, ca pe niste roti dintate - dupa cum imi amintesc eu!
Cand am inceput si eu sa pun muraturi, am incercat sa fac si eu ornamente si an de an, am tot inventat diverse modele, dupa cum aveam inspiratie.
Dar cum se fac ornamentele din legume la muraturi? In primul rand, daca vreau sa ma apuc de asa ceva cand pun muraturi, trebuie sa am timp, pentru ca e nevoie de rabdare si migala. De aceea, imi rezerv 2-3 ore, ca sa am timp si sa nu ma grabesc, pentru ca oricum ar fi, nu pot doar sa arunc muraturile in borcan si gata, ci trebuie sa le asez cu grija in borcan, in asa fel incat sa nu se strice inainte de a se mura. Eu fac ornamente la borcanele de gogosari si la cele de gogonele, pentru ca doar intre acestea pun si alte legume.
Pentru a face ornamente, care sa se vada frumos pe dinafara, e nevoie de ceva mai mult timp, asa ca ma pregatesc din timp pentru asta. Cumpar morcovi, telina (care sa fie neaparat cu frunze) si conopida, dar si hrean, care tine muraturile tari. In ziua (sau seara) in care pun muraturi - fie gogosari in otet si zahar, fie gogonele murate in saramura -  pregatesc toate legumele pe care urmeaza sa le pun in borcane. Doar curatatul si spalatul acestora imi ia vreo jumatate de ora, dar "greul" incepe abia dupa spalare.

 

 

 

In functie de timp si de dispozitie, fac ornamente mai simple sau mai complicate.
In primul rand tai telina si morcovii grosi in rondele grosute, pe care fie le pun, asa cum sunt, printre muraturi, fie le asez ca sa formeze o fata caraghioasa sau o floare.

 

De cele mai multe ori decorez cu felii de telina si morcovi, decupate in forma de soare sau roata dintata si luna.

 

 

Intr-un an am decupat aceste rondele in forma de soare si luna, pe care le-am asezat printre gogosarii taiati in otet si zahar, iar la mijloc am pus un "brau" de conopida.



Nu e foarte complicat sa asez aceste forme printre gogosari, dar daca fac un model, e putina bataie de cap.
E destul de simplu sa fac o fata, cu nas de morcov si ochi din rondele de morcovi, pe fondul alb al unor rondele de telina sau buchetele de conopida.



Cel mai complicat mi s-a parut sa fac o floare cu tulpina si frunze, de aceea o sa exemplific acest model.
Intai si-ntai mi-am taiat "frunzele" si "tulpinele" florii, pe care m-am gandit sa le fac din frunzele de telina si din coditele lor, pe care oricum trebuia sa le pun la gogosari. M-am gandit sa fac petalele din rondele de morcovi, iar mijlocul florii sa fie alb, din felii de telina.
Am taiat telina felii si am decupat din ele rondele mai mici.


 Am taiat morcovii in rondele.


Separat, mi-am pregatit si buchetelele de conopida, pe care uma sa le pun in partea opusa, ele nefiind incluse in decor, dar fiind obligatorii in borcanele de gogosari in otet si zahar, pentru ca ne plac foarte mult.
Am asezat totul la un loc, ca sa le am la indemana, inclusiv borcanele goale.


Am asezat un strat de gogosari pe fundul borcanului. Am asezat tulpina florii, care trebuia sa porneasca de la fundul borcanului si am prins-o in stratul de gogosari.


Am pus si o tulpina cu frunze in alt borcan.


Am continuat sa pun inca un strat gogosari, tinanad cu mana si tulpina, ca sa nu se miste.


Am pus si un buchetel de conopida, pe partea opusa florii.

 

Tulpina era de-acum bine fixata cu gogosari, de aceea nu mai era nevoie sa o tin.


Am asezat si frunza florii, dand putin gogosarii in spate.


Am asezat alt strat de gogosari, tinand frunza cu grija si asezand bine frunzele de telina, pe masura ce asezam gogosarii, pana cand am fixat-o bine. Am impins usor 3 felii de morcovi pe langa tulpina, formand 3 petale ale florii, apoi am asezat mijlocul de telina intre ele.

 

Am continuat sa pun gogosari, tinand cu degetele petalele si mijlocul florii, pana cand nu mai era pericol sa se miste. Apoi am adaugat inca 2 petale, tanandu-le pe fiecare cu degetul, pana cand le-am fixat cu gogosari.

 

Am umplut borcanul cu gogosari si floarea a iesit foarte bine.


Odata umplut borcanul cu gogosari, am continuat si la celelalte borcane in acest fel, facand cate o floare in fiecare borcan.

 

 

Apoi am pus deasupra mirodeniile, alte frunze de telina si hreanul, exact ca la reteta de gogosarii taiati in otet si zahar. Am pus si zeama cu otet si zahar si am inchis borcanele cu capace. Nu-i asa ca au iesit frumos? Si mie mi-a placut foarte mult!

 

Acelasi procedeu merge pentru toate celelalte ornamente la muraturi, indiferent cat de simplu sau complicat este.


Adevarul e ca, la muraturi, cu toate legumele, de atatea culori, chiar si daca nu fac modele, totul arata colorat si frumos, cu conditia sa le pun alternativ, ca la gogonele murate, gogosari umpluti cu conopida in otet sau ardei murati umpluti cu varza.


   

Pe langa frumusetea decorului, am si o varietate de legume murate, care sunt delicioase.
Spor la treaba, daca vreti sa incercati si voi!

Comentarii

Postări populare