Ciorba de cartofi de post
Sunt oameni care stramba din nas cand aud de ciorba de cartofi. Dar mie imi place - chiar foarte mult - mai ales daca e acrita cu zeama de varza. Si nici nu se face greu, ci numaidecat, asa ca imediat e gata masa, daca e graba. Eu prefer sa fac ciorba - ca si mancarea de cartofi - doar pentru ziua respectiva, pentru ca a doua zi cartofii nu mai sunt la fel de buni si moi.
Ingrediente pentru 2 portii
- 2-3 cartofi potriviti
- 1 ceapa mica
- 1 morcov
- 1/2 cana suc de rosii (sau 2-3 rosii tocate)
- 1 cana de bors sau de zeama de varza
- 1 lingura de ulei
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura de leustean tocat
Fac ciorbita intr-o oala micuta, de 1,5 litri. Curat cartofii si ii spal bine, apoi ii tai cubulete si ii pun in oala.
Pun apa cat sa acopere cartofii si pun oala pe foc mare pana cand clocoteste.
Intre timp, curat ceapa si morcovul. Eu mai aveam niste morcovei mici din gradina, uitati prin frigider, dar numai buni de pus la ciorba....si nici nu mai trebuiau curatati, doar bine spalati. Mie imi plac foarte mult acesti "baby carrots" adica morcovii mici, care nu au crescut cum trebuie pentru ca au fost foarte inghesuiti in gradina. De aceea nu i-am aruncat, ci i-am pastrat, pentru a-i manca sotati cu mazare si ceapa. Curios, morcovii mei din gradina nu se strica in frigider, ci doar se usuca (deshidrateaza) ...unii dintre ei, dar ii folosesc si asa fiind foarte buni.
Toc ceapa marunt.
Cand incepe sa clocoteasca, iau spuma, apoi adaug morcoveii intregi si ceapa tocata marunt.
Adaug sare. Daca voi acri ciorba cu zeama de varza (care e deja sarata) pun mai putina sare.
Las sa fiarba la foc mic, cu capacul pus deasupra, timp de 10 minute. Alaturi, in oala mai mare, pregatesc si felul doi : o iahnie de fasole.
Incerc cartofii cu o furculita, sa vad daca s-au inmuiat - daca intra furculita usor, inseamna ca sunt gata.
Adaug sucul de rosii (eu am pus aici rosii tocate din conserva) si borsul sau zeama de varza si dau focul mai mare, ca sa dea ciorba in clocot.
Apoi opresc focul si pun o lingura de ulei si verdeata tocata.


Ciorba de cartofi e buna si calda si rece, servita cu ceapa sau cu ardei iute, dupa preferinta.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu