Salam de ciocolata



Este o prajitura delicioasa, care se face foarte repede si foarte usor. E nevoie de putina munca la pregatirea ingredientelor, dar nu cine stie ce. Nu am prea facut-o pentru ca evit ciocolata - stiti cum e vorba aia, nu i-o da ca o mananca! Asa si noi : daca avem ceva atat de delicios, mancam! Insa nu strica cateodata sa fac asa un desert, care seamana la gust cu Snickers...dar fara caramel!

Ingrediente

- 200g ciocolata menaj
- 100g biscuiti pisati (cam 14 biscuiti Petite-Beurre de la Lidl)
- 100g zahar (4 linguri cu varf)
- 250g arahide prajite macinate mai mare sau tocate cu cutitul
- 1 ou

Ciocolata e baza acestui salam, care este de fapt o ciocolata cu alune si biscuiti. Am cumparat o ciocolata de 200g de la magazin, deci cantitatea necesara e asigurata.


Am rupt bucati ciocolata si am pus-o la topit in bain-marie, intr-un castron de inox, deasupra unei oale mici cu apa, pusa pe foc mic.

  

Intre timp am cantarit  biscuitii, alunele si zaharul. Cu zaharul e mai simplu : am pus 4 linguri mari, pline cu varf, fiecare cantarind 25g. Biscuitii merg si necantariti, prin aproximatie, impartind pachetul, in functie de cat cantareste. Eu i-am si cantarit si au fost 14 biscuti la 100g.


Alunele se pot cantari la fel, poate chiar se gasesc 250g in punga, gata puse. Eu am gasit 500g si le-am pus dupa ochi, dar am hotarat in cele din urma sa le si cantaresc, si am facut bine pentru ca erau mai putine asa ca am mai adaugat pana la 250g.


 

Am macinat biscuitii in bolul robotului de bucatarie si i-am pus intr-o cana.

 

Am macinat si alunele in 2 sarje, pentru ca nu se fac atat de multe o data. Pe primele le-am tinut prea mult si s-au maruntit prea mult...voi sa nu faceti la fel!

 
Pe celelalte le-am tinut mai putin, atat cat sa fie un pic tocate, ca sa fie mai mari, cum spune reteta.


Intre timp am mai amestecat in ciocolata, iar cand s-a topit, tocmai terminasem si eu de cantarit ingredientele, deci am inceput sa le amestec.


Am luat ciocolata de pe foc si am amestecat-o imediat cu oul intreg.


Parea ca se intareste,  asa ca am pus-o inapoi peste oala cu apa fiarta si am amestecat bine oul. Astfel, oul s-a gatit, nemaifiind vreun pericol sa ne imbolnavim.
Am adaugat si zaharul, biscuitii si arahidele.


 

 

Am amestecat bine cu lingura, pana cand toate au fost cuprinse in ciocolata.

  

Am pus compozitia pe o folie de aluminiu si am format salamul, ajutandu-ma cu mainile, dar si cu folia, pe care am adus-o peste compozitie si am strans bine, pe toata lungimea salamului.



 

Compozitia e un pic sfaramicioasa si a iesit pe la capete, s-a mai imprastiat pe toata folia, dar am adunat-o usor si am strans-o cu folia, apoi am strans si capetele, rasucind folia pana cand nu s-a mai putut strange.

 

 
Am pus-o in frigider pentru o ora, nu e nevoie mai mult! Cand am scos salamul era foarte tare, ca orice ciocolata care sta la frigider. A mers sa-l tai, dar s-au cam crapat feliile.

 
Daca l-am scos putin inainte de a-l taia, cam vreo jumatate de ora, a fost altceva, s-a taiat mult mai bine.


Cat despre gust, e delicios, iar sotul meu a spus ca parca e ciocolata Snickers...doar ca nu are caramel! Asta da lauda!


S-aveti pofta!

Comentarii

Postări populare