Prajitura cu lamaie si iaurt



Este o prajitura delicioasa si foarte simplu de facut. Are aspectul unui chec, dar gustul este mult mai fin si mai  placut, mai ales datorita lamaii. Nu numai ca e o prajitura gustoasa, dar e si spornica. Iese o tava mare plina, din care se satura o familie intreaga! Mie imi place gustul dulce-acrisor, asa ca am pastrat aceasta reteta de cand am vazut-o la TV, la aceeasi emisiune de la italieni, de la care am aflat atatea retete bune, "La prova del cuoco".
Imi pare rau ca de la televiziunile noastre lipseste o astfel de emisiune - gen concurs, dar si show TV - unde sa se promoveze - printre altele - diverse produse alimentare romanesti, asa cum se promoveaza la ei cele italienesti. Ba chiar, in timpul reclamelor, au mesaje de genul "Cumparati produse italienesti, ca sa ajutati la cresterea economiei tarii noastre". In fiecare emisiune se fac cateva retete, preparate de bucatari faimosi din Italia, pe langa concursul dintre echipele formate din bucatari si cate o vedeta sau o persoana aleasa de producatori, cum ar fi patroni de restaurante, cofetarii, patiserii, etc. In cadrul concursului se gatesc feluri de mancare care se pot face rapid, in maxim 20 de minute, atat cat tine concursul. Foarte, foarte folositor! Emisiunea se difuzeaza in timpul pranzului pe RaiUno, de aceea e mai greu  sa o urmaresc, fiind la serviciu la acea ora. Dar nu scap ocazia sa ma uit macar sambata, cand sunt acasa.
Dar mai bine inchid paranteza si hai sa vedem cum se face prajitura.

Ingrediente pentru o tava de aragaz

- 3 oua
- 1 cana de iaurt
- 2 cani de zahar
- 3 cani de faina
- 1 cana de ulei
- 2 lingurite bicarbonat (sau 1 plic praf de copt)
- 2 plicuri zahar vanilinat
- coaja si zeama de la 1 lamaie mare (sau 2 mai mici)

Ca de obicei, pregatesc tava, pe care o ung cu unt si o tapetez cu faina.



Misc tava in sus si in jos  pentru cafaina sa se lipeasca de unt pe toata suprafata tavii.


Pentru ca aluatul se face repede, pot sa dau drumul la cuptor, sa se incalzeasca la 160C.
Separ ouale si pun albusurile la batut in bolul cel mare al robotului de bucatarie, cu un praf de sare - sau se poate bate cu telul sau cu mixerul.


In timp ce se bat albusurile, rad lamaia pe razatoare peste care am pus o bucata de hartie de copt ca sa nu ramana coaja printre gauri si apoi sa fie mai greu de curatat. Astfel coaja care ramane pe  hartie o curat foarte usor cu un cutit.



Storc si zeama de la lamai printr-o sita in care sa ramana samburii.


Amestec separat ingredientele uscate : faina, bicarbonatul, zaharul vanilinat.



 Amestec galbenusurile cu zaharul si adaug coaja de lamaie, uleiul, zeama de lamaie si iaurtul (adica ingredientele lichide). 







Adaug si faina cu bicarbonatul si zaharul vanilinat.


La prajiturile la care se pune iaurt, smantana sau lapte batut (lapte fermentat), se foloseste mai bine bicarbonatul ca agent de afanare. Amestec bine cu telul, cu lingura sau cu mixerul, pana cand se incorporeaza bine faina si nu mai are cocoloase.


Intre timp s-au batut si albusurile spuma si le adaug si pe acestea peste aluat, amestecand usor de jos in sus, cu o lingura sau o spatula,  pentru a nu se lasa albusul.





Pun aluatul in tava, il intind bine in toata tava si il nivelez.



Apoi il dau la cuptor la 160C pentru 1 ora, pana cand prajitura se rumeneste frumos deasupra. Incerc prajitura  cu o scobitoare sa vad daca s-a copt bine. Daca scobitoarea iese curata fara aluat pe ea inseamna ca s-a copt si pot sa opresc focul si sa scot prajitura.


Pudrez prajitura cu zahar pudra cu o sita, pentru a se pudra uniform peste tot.


Tai prajitura in ce forme vreau, ca sa fie mai apetisanta, desi e apetisanta oricum!



De data asta am ales sa o tai in romburi mari pe care le-am asezat in forma de stea.



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare