Budinca de fidea cu branza
Este unul dintre cele mai usoare feluri de mancare. Se gateste usor, dar nu cade usor la stomac, mai ales daca mancam prea mult! Se poate face cu tot felul de paste, dar mie mi se pare ca fideaua e mai buna pentru ca, fiind mai subtire, se incorporeaza bine si nu iese pe-afara din compozitie, aparand ca niste smocuri in sus...cum am patit cu macaroane, spaghete sau melcisori. Chiar si taieteii sunt un pic nepotriviti, dar oricum, merg cel mai bine, dupa fidea.
Ingrediente pentru o tava de 20/40 cm
- 1/2 kg branza de vaci
- 1/2 kg branza telemea
- 1 cana smantana sau lapte batut sau iaurt
- 100g unt (jumatate de pachet)
- 500g (1 punga) de fidea
- 1 cana de zahar
- 1 lingurita sare (cine vrea mai sarat)
- 5 oua
- 50g stafide inmuiate in esenta de rom (cine vrea)
- 1 esenta de rom
- 1 esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie
Pornesc cuptorul la foc potrivit 180C. Pregatesc tava in care voi pune budinca : o ung cu unt si o tapetez cu pesmet.
Pun la fiert o oala mai mica de 1 litru sau 1,5 litri, cu apa pana la jumatate si putina sare - cat iau intre 3 degete.
Cand clocoteste apa, pun fideaua si las focul la potrivit, pana cand e fiarta - cam dupa 5 minute.
Apoi vars fideaua intr-o sita si o las putin, ca sa se scurga apa.
Intre timp fac umplutura de branza. Eu pun orice fel de branza am, fie si numai telemea, sau numai branza de vaci. In mod normal, se rade telemeaua sau se paseaza cu furculita, apoi se amesteca cu branza de vaci si cu untul, tot prin pasare cu furculita.
Ouale se bat intregi in alt castron si se pun peste branza, apoi se adauga smantana, esentele si zaharul. Pun si stafidele la sfarsit.
Pentru ca am robot de bucatarie, mai bine il pun pe el la treaba si termin treaba mai repede. Pun in robot toata branza. Tai telemeaua in bucati mai mici, ca sa se intre mai bine in bol. Adaug smantana, untul, ouale, zaharul, sarea si esentele.
Pornesc robotul la viteza maxima pentru cateva secunde, pana cand se paseaza bine toate.
Apoi vars crema de branza intr-un castron mai mare si adaug fideaua, coaja rasa de lamaie si stafidele.
Sau poate fi si invers, e tot acelasi lucru.
Amestec usor, dar bine, ca sa se intrepatrunda toate ingredientele.
Toate astea ar intra in tava de la aragaz, doar ca ar fi prea plina si ar fi pericol sa se verse. Mai bine pun compozitia in tava mai ingusta si mai inalta de teflon.
Torn toata compozitia in tava si o dau la cuptorul preincalzit la foc potrivit 180C, pentru 45 minute, pana cand se rumeneste deasupra si se vede rumen si pesmetul de pe margini.
Scot tava din cuptor si, daca o fac mai din timp, o mai las macar o ora sa se raceasca, ca sa pot sa o tai, altfel se sfarama. Cel mai bine se taie cand e rece. Cand fac budinca intr-o tava obisnuita de tabla, pot sa o tai cu cutitul, dar tava de teflon se strica daca o zgarii cu cutitul, asa ca tai cu spatula de lemn.
Nu tai eu perfect bucatile de budinca, dar cine se uita la cat de perfecta e bucata de budinca?
Cand are stafide e si mai buna!
De obicei nu apuca sa se raceasca deloc, ca si tai o bucata din ea, sa o degust. Nu e nici o problema sa o tai fierbinte, doar ca se sfarama putin.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu