Ciorba de legume italieneasca "Minestrone"
"Minestrone" Italian Soup
Desi are un nume fitos, de fapt aceasta supa este un ghiveci italienesc, mai lichid decat ghiveciul calugaresc. Se face la fel, cu multe legume, cate avem prin casa, sa fie cat de multe, ca sa fie supa groasa. Pe deasupra, se mai adauga si niste paste, care o ingroasa si mai mult. Nu lipseste busuiocul, ca la orice preparat italienesc, precum si usturoiul. Eu ii mai adaug si putin bors, pentru ca este mai gustos asa.
De multe ori, cumpar amestecul pentru minestrone congelat, de la supermarket si il folosesc foarte bine. Sigur ca e mult mai gustos cu legumele proaspete, dar asta e mai greu in timpul iernii. De aceea congelez legumele pe care le am in cantitati mari din gradina mea, mai ales pe cele pe care le pot folosi la diverse mancaruri, mai ales la minestrone, care imi place in mod deosebit. Are un gust atat de bun, cu mult mai bun decat al ghiveciului nostru!
Ingrediente pentru 10-12 portii
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 telina mica
- 1 patrunjel
- 1 ardei gras
- 1 mana de boabe de mazare
- 1 mana de fasole verde
- 1 mana de fasole boabe uscata, prefierte
- 1 dovlecel mic
- 1 bucata de varza
- 1 castravete
- 1 bucata mica de dovleac
- 2 cartofi
- 200g ciuperci (cateva, de orice fel)
- 5 rosii mari sau 1/2 litru suc de rosii
- 1 mana de fidea
- 2 catei de usturoi
- 2-3 frunze de busuioc
- 1/2 litru bors
- 3 linguri de ulei de masline
Curat intai toate legumele si le pregatesc : desfac pastaile de mazare, curat fasolea pastai de capete si de ate, curat cartofii de coaja, ceapa si radacinoasele.
Pun 3 linguri de ulei de masline intr-o oala de 3 litri si o pun pe foc mic. Ca si la ghiveci, intai toc marunt ceapa, morcovii, patrunjelul si telina, apoi le pun la calit in oala cu ulei.
Dupa 10 minute, adaug ardeiul, varza si ciupercile tocate marunt, fasolea boabe prefiarta, fasolea verde rupta bucati, mazarea, dovleacul, castravetele si cartofii taiati cubulete.
Dupa o jumatate de ora incerc dovleacul si fasolea boabe, sa vad daca s-au fiert. Adaug si dovlecelul taiat cuburi si mai las sa fiarba inca 10 minute.
Intre timp oparesc rosiile si le curat de coaja pentru a le face suc pentru ciorba sau pun suc de rosii din sticla, daca am. Pun si borsul in ciorba, dau ciorba in clocot, apoi sting focul. Adaug fideaua, usturoiul pisat si frunzele de busuioc tocate.
Acopar cu capacul si mai las 10 minute, ca sa se inmoaie bine si fideaua. Fiind subtire, nu e nevoie sa mai fierb fideaua ca sa se inmoaie, ci e indeajuns daca o pun in ciorba imediat ce am oprit focul, cand ciorba e fierbinte.
Apoi pot sa pun ciorba in farfurii.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu