Cartofi aburiti, inabusiti sau taranesti
De cate ori aud de cartofi inabusiti, ma gandesc la mama. Ei ii place foarte mult acest tip de mancare de cartofi, careia ea ii spune "cartofi aburiti". Eu nu ma omor, mie imi plac cartofii prajiti. Dar ce te faci cand doi din familie vor cartofi, iar ceilalti doi nu? Fiul meu are aceleasi gusturi ca si mine, dar fiica mea seamana cu taica-su, mai carnivora. Nu le plac cartofii prajiti deloc - ceea ce e de neinteles pentru noi, ceilalti.
Pe vremea cand copiii erau mici, faceau schimb de cartofi si carne la masa - fara ca eu sa stiu - in asa fel incat fiecare sa manance ce-i place cel mai mult. Cand faceam totusi cartofi, neavand alta garnitura, trebuia sa fac mai mult cartofi aburiti, pe care ii mancau si cei doi carnivori - de voie, de nevoie - eventual cu mujdei de usturoi!
Cartofii aburiti si cartofii inabusiti sunt doua feluri de mancare diferite, desi par a fi acelasi lucru. Dar si unul si celalalt se fac rapid, numai buni in zilele in care nu am timp sa gatesc. Mama mea isi face de obicei cate un cartof aburit si nici pe acela nu-l mananca tot. Dar asa e ea, mai lingava la mancare! Pentru noi, ceilalti - mancaciosii! - trebuie sa fac cel putin 4 cartofi o data.
Cand fac cartofi aburiti, tai in 4 cartofii curatati si spalati bine si ii pun intr-o tigaie cu o lingura-doua de ulei. Acopar cu capacul si ii las la foc potrivit sa se rumeneasca vreo 2 minute, amestecandu-i din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Apoi presar putina sare si torn putina apa, cat sa se acopere cartofii. Ii acopar cu capacul si ii las sa fiarba la foc mare, ca sa se fiarba repede, dar sa se si evapore apa, fara sa se inmoaie prea rau cartofii. Cand s-a evaporat apa, ii incerc cu furculita. Daca mai sunt tari, mai pun putina apa si continui fierberea. Sunt gata in maxim 10 minute, dar nu pot sa plec de langa ei, ca sa nu se arda..
Cartofii inabusiti se fac cam la fel, dar fara apa, ceea ce-i face sa para putin ca niste cartofi prajiti, mai ales daca ii las sa se rumeneasca mai bine. Am vazut reteta la emisiunea "La prova del cuoco" de la RaiUno - de unde am mai "furat" alte cateva retete - si am adoptat-o imediat.
Cartofii se curata si se taie cuburi mici.
Se pun in tigaia acoperita, cu 2-3 linguri de ulei, pe focul mare, dat la mic.
Presar putina sare peste cartofi. Nu pot sa plec de langa ei pana nu sunt gata, pentru ca trebuie intorsi, aproximativ, la fiecare minut.
Sunt gata cam tot in 10 minute, moi si putin rumeniti.
Se preteaza foarte bine la prepararea cartofilor taranesti : doar pun o ceapa tocata marunt de la inceput, cand pun cartofii in tigaie si o las sa se inabuse acolo cu cartofii.
Cand se rumeneste ceapa, se lipeste de cartofi, care arata foarte apetisanti.
Adaug si cativa catei de usturoi pisati la sfarsit, inainte sa sting focul si amestec bine.
Vara ii servesc cu decor de rosie in forma de nufar si presar marar deasupra.
Pe oricare dintre aceste feluri de cartofi ii servesc cu o salata de rosii sau cu muraturi, in functie de anotimp.
Pofta buna la cartofi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu