Baclava



Pe cand eram copil, la cofetaria noastra "Savarina" din cartierul Balta Alba, care era chiar langa restaurantul Rucar, se gaseau sarailii. Nu stiu de ce, dar nu imi placeau prea mult. Preferam sa imi iau alte prajituri, care imi faceau mai mult cu ochiul. Dupa ce au disparut si prajiturile si bomboanele si totul din cofetaria noastra - in afara de cativa biscuiti Berceni si o guma de mestecat tare, de iti rupeai dintii in ea (chiar mai rau decat in Biscuitii Berceni) am inceput sa simt pana si lipsa sarailiilor! Multi ani nu am mai gustat ceva asemanator, pana cand m-am hotarat sa fac eu acasa baclava, dupa reteta faimoasei Sanda Marin. A fost bine ca m-am hotarat sa fac baclava chiar in acel moment, pentru ca mult timp dupa aceea nu s-au mai gasit nici foi de placinta. Pana cand am invatat sa fac si eu foi, a mai trecut ceva timp, dar apoi nu s-a mai gasit nici nuca, deci au mai trecut multi ani pana cand am mai facut din nou baclava. Atat de multi incat si uitasem ca se poate face in casa! Intre timp, lucrurile au intrat in normal, ca sa zic asa, iar acum pot din nou sa gasesc sarailii si baclavale la cofetarie, dar nici macar nu pot sa le compar cu cele pe care stiam din copilarie : dulci, zemoase si maronii de cate nuci aveau in ele! Unde mai pui ca ni se spune ca sunt retete originale, turcesti - pentru cine nu stie!
Oricum, nu imi fac probleme, pentru ca acum se gasesc de toate pentru a putea face o tava de baclava - bani sa am! Asa ca ai mei vor sti mereu cum trebuie sa arate o baclava adevarata si, poate ca in curand, si o sarailie!
Am ales sa fac baclavaua in zilele de post, atunci cand nu am multe optiuni pentru a face un desert. Macar o data pe an, fac o tava de baclava si e foarte buna, chiar si cu margarina.

Ingrediente pentru o tava de aragaz



- 1 pachet foi de placinta
- 500 g miez de nuca
- 150 g margarina sau ulei (sau unt, daca nu e post)

Pentru sirop

- 500 g zahar (2 cani potrivite)
- 400 ml apa (2 cani cu un deget mai goale)
- 1 esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilinat
- zeama de la o lamaie mica

Baclavaua se face foarte simplu, dar nu si foarte repede. Dar, cu putina rabdare si indemanare - si gandindu-ma la siropul care va curge dintre foile ticsite cu nuci in timp ce voi savura o bucata! - montez baclavaua numaidecat! Fiind facuta din foi de placinta nu este altceva decat o placinta cu nuci, insiropata cu sirop de zahar. Daca foile sunt gata facute, pana cand si un copil ar putea sa faca baclava.
Inainte de toate, am rumenit nucile la cuptor, la foc mare, timp de vreo 10 minute.

Atentie : ca si crutoanele, nucile se pot arde foarte usor! Nu va dezlipiti de cuptor pana cand nu sunt gata!

Eu stiu, pentru ca am patit-o de cateva ori. Dar, spre deosebire de crutoane, nucile sunt foarte scumpe, asa ca nu imi convine deloc sa le ard, asa ca imi fac de lucru pe langa cuptor pana ce se rumenesc putin nucile. Le verific din cand in cand, ca sa nu se arda prea rau. Apoi trebuie curatate de coji, care e treaba sotului meu - ca doar trebuie sa faca si el ceva! Abia apoi le pisez in bolul robotului si le pun intr-un castron.


Tai margarina cubulete, o pun intr-o craticioara si o topesc la foc mic. Cand s-a topit, sting focul si pregatesc tava pentru placinta.


Desfac foile de placinta si aduc pamatuful de pene, cu care voi unge foile cu margarina.

 

Ung intai tava cu margarina, apoi pun prima foaie.



Iar ung si tot asa, pana cand pun 2-3 foi, in functie de cate foi de placinta contine pachetul. Eu m-am invatat sa le numar, pentru a potrivi foile cu straturile de nuca si sa imi ajunga cel putin 2 foi deasupra.
Presar un strat subtire de nuci, pe toata suprafata foii - mult mai subtire decat am pus eu, ca sa ajunga cele 500 g, altfel mai trebuie.


Acopar cu alta foaie, ung cu margarina si continui pana cand am pus iar 2-3 foi. 



Imprastii iar un strat de nuci pisate. 


Continui cu alte 3 foi unse intre ele si tot asa, pana cand se termina foile si nuca. Am grija sa pastrez macar 2 foi sa pun deasupra, unse fiecare cu margarina, la fel ca si celelalte.
Ung placinta pe deasupra cu margarina. Tai placinta in bucati cu un cutit bine ascutit, apoi torn restul de margarina topita de-a lungul taieturilor, inclusiv pe margini.


Dau drumul la cuptor la foc foarte mic 150C, ca sa se incalzeasca. Dau tava la cuptor si las focul asa cum e, pentru o ora, pana cand se rumeneste frumos deasupra.


Intre timp fac un sirop din 500 g zahar, zaharul vanilinat si 400 ml apa. Pun apa cu zaharul si zaharul vanilinat la fiert. 




Las sa clocoteasca cateva minute, apoi opresc focul. Cand s-a mai racorit, adaug si zeama de lamaie si amestec bine siropul.
Cand s-a rumenit placinta, o scot afara din cuptor si torn 3/4 din cantitatea de sirop deasupra, cu un polonic. 


Am grija sa torn siropul chiar pe taieturi.


Daca am turnat sirop peste foile de deasupra, au inceput sa se rasuceasca si nu au mai aratat la fel de bine.


O mai dau la cuptor pentru 5 minute, apoi scot baclavaua si torn si restul de sirop. Las sa se raceasca si o servesc a doua zi. 


E mult mai buna daca e pregatita cu o zi-doua inainte de a fi servita, pentru ca sa se inmoaie bine de la sirop.



Prima oara cand am facut baclava, mi s-a parut ca nu e destul de insiropata, asa ca am mai facut imediat inca jumatate din cantitatea de sirop si am si pus-o deasupra. Totusi a fost prea mult sirop, asa ca am renuntat la ideea de  mai pune sirop in plus, fata de reteta. Dar depinde de gustul fiecaruia. Daca va hotarati sa puneti mai mult sirop, trebuie sa o faceti imediat, cat timp placinta e inca fierbinte, ca sa intre bine siropul.


Avertizare : nu mancati mai mult de o bucata o data, poate provoca indigestie!

Oricum, e destul de dulce si indeajuns de satioasa, mai ales daca e servita ca desert dupa primele doua feluri de mancare.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare