Varzari



Ce a mai inventat si gospodina romanca, pentru a umple burtile barbatului si ale copiilor! Dupa cum e vorba romaneasca "Sa faci din rahat bici" ea a cautat mereu sa foloseasca ce avea prin casa, pentru a incropi o mancare indestulatoare si satioasa pentru toata familia. Asa si cu varzarile, care sunt niste placinte "poale-n brau" de post  umplute cu varza calita, foarte satioase si foarte gustoase. Eu le fac de obicei in Postul Pastelui, cand inca mai am cateva verze acre micute in butoi. Pentru ca nu ne mai vine sa mancam iar varza calita sau sarmale, nici macar o salata, trebuie sa le gasesc o intrebuintare si uite-asa am inceput sa fac varzari. Reteta Sandei Marin imi atrasese atentia mai demult, dar am tot ocolit-o, pentru ca stiam ca sotul meu nu s-ar fi omorat dupa varza fara carne, folosita la alta mancare decat cele cu care era el obisnuit. Si am avut dreptate, nu a fost foarte fericit, dar fiind Post, a mancat totusi!

Ingrediente pentru 2 tavi 

- aluat de cornulete de post cu rahat
- o varza mica calita acra(sau dulce)
- sare, piper dupa gust

Am facut aluatul ca si pentru cornuletele de post, doar ca nu am pus zahar si esente. In timp ce a stat la cald sa creasca, am tocat marunt varza acra si am calit-o la foc potrivit, intr-o tigaie in care am pus 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui. Cand varza s-a mai inmuiat si s-a colorat putin, am scos-o pe o farfurie sa se racoreasca. Am adaugat putin piper pisat. Varza dulce se freaca cu sare, inca inainte de a fi calita. Apoi se caleste la fel ca si cea acra.
Dupa ce aluatul a crescut, l-am impartit in 2 si am intins cate o foaie groasa de 2-3 mm, de marimea tavii de aragaz.


Am impartit foaia in 9 patrate egale.


Am pus cate o lingura de varza calita in mijlocul fiecarui patrat.


Apoi am impaturit fiecare placinta, la fel ca pe placintele "poale-n brau" cu branza.




Le-am lasat sa creasca 10 minute.


Intre timp, am dat drumul la cuptor la foc potrivit spre mare 200C. Cand s-a incins cuptorul (cuptorul electric are un bec care se stinge atunci cand cuptorul e bine incins la temperatura deja potrivita) am pus amandoua tavile in cuptor, pe functia Ventilator. Cuptorul meu are doar o tava, cealalta fiind de la aragazul vechi, pe care l-am avut ani de zile de la mama - cel cu care am crescut si eu! Si tava e inca buna! Tava de la cuptor sta pe etajul 2 al cuptorului, iar tava de la cel vechi, fiind mai mica, sta pe grilaj.
Ca si la cornuletele de post cu rahat, si la varzari trebuie sa stau pe langa cuptor, ca sa nu se arda, focul fiind mare. Varzarile sunt gata aproximativ in 15 minute, cand sunt bine rumenite pe deasupra.


Tava de deasupra e intotdeauna se rumeneste prima, asa ca o scot si mai las tava cea mica de pe grilaj sa mai stea inca cateva minute, pana se rumeneste. Doar ca dau cuptorul pe modul normal, cu focul arzand din partea de sus. Ventilatorul este doar pentru cazul in care am 2 tavi de copt deodata - smecher, nu? M-am scos cu cuptorul asta, e foarte bun pentru multe chestii. Dar si consuma foarte mult, asa ca nu il folosesc aiurea, doar daca chiar am nevoie.
Dupa maxim 20 de minute am facut 2 tavi de placinte cu varza calita, o bunatate! Sunt bune si calde si reci.


Pofta buna la placinte!

Comentarii

Postări populare