Salata de ardei copti



Este foarte simplu de facut, trebuie doar sa coc ardeii si sa ii curat si gata salata! Totul se face din ochi si dupa gust, dar, orientativ, cam acestea ar fi ingredientele :

Ingrediente pentru 1 kg de ardei

- 1 kg ardei grasi
- 1 cana de apa
- 1 lingura de otet de vin de 9 grade
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura ulei de floarea soarelui sau de masline

De cele mai multe ori fac ardei copti cand coc si vinete, ca tot fac focul la gratar, macar sa nu arda degeaba!


Ii intorc la fel ca pe vinete, pe toate partile, tanand-i cam cateva minute pe fiecare parte, pana cand pe portiunea coapta se umfla pielita ardeiului ca o basica maronie.


Mie imi place sa fie bine copti si moi, de aceea ii tin pana cand se maronesc bine, dar am grija sa nu se arda. Asta inseamna ca nu trebuie sa ii las pe gratar si sa fac altceva, pentru ca tocmai atunci, ca un facut, se coc mai repede!


Cand s-au copt bine pe toate partile laterale, ii asez si pe varf, apoi chiar si cu codita in jos - mai ales daca ardeii sunt mai mari si nu ii cuprinde focul in varf si pe langa codita, doar tinuti pe partile laterale.


Am grija sa aduc o oala in care sa incapa toti ardeii copti si solnita de sare.


Pe masura ce se coc, pun ardeii in oala si ii presar cu putina sare, ca sa se curete mai usor de pielita coapta.


Ii las acolo macar o ora, sa se mai racoreasca.


Intre timp, fac sosul in care voi pune ardeii curatati : iau un castron in care sa intre toti ardeii si pisez direct in el usturoiul cu sarea; adaug apa si otetul, cam  jumate-jumate si amestec bine sa se dizolve sarea;  pun si ulei, apoi pot sa curat ardeii de pielita.






Ardeii sunt inmuiati dupa ce au stat acoperiti si cu sare pe ei.


Imi pregatesc o farfurie pe care sa pun pielitele curatate de la ardei si un castronel cu apa in care sa imi inmoi degetele, pentru a le curata de pielitele care ar putea sa ramana lipite de degete.


La fel ca la vinete, curat pielita de la cotor spre varf, avand grija sa nu las nici o pielita, iar ardeiul sa fie curat.


\



Pana nu demult, faceam ardei copti care nu se puteau numi salata de ardei copti, punand ardeii curatati, asa intregi, in sosul cu otet.



De cativa ani insa, m-am gandit ca ar fi mai bine sa ii curat de cotoare si de semintele din interior si sa rup ardeii fasii, pe masura ce ii pun in sos.


In acest fel, putem manca salata de ardei copti mai usor, cu furculita, evitand "accidentele" care s-au intamplat de atatea ori, cum ar fi ca sosul din interiorul ardeiului sa curga pe noi sau peste tot pe masa. Totodata, rupand ardeii si scotand cotorul, am grija sa vars zeama pe care ardeiul o face in interior dupa copt, in castronul cu sos. Zeama de la ardei ii da un gust si mai bun sosului.



De asemenea, adaug in sosul de salata si zeama care ramane in oala in care au stat ardeii dupa copt.


Odata ardeii curatati si rupti, salata e gata si se poate manca, dar e mai buna daca e facuta de pe o zi pe alta, ca sa intre bine gustul sosului in ardei.


Si mai buna e salata de ardei kapia copti, pentru ca zeama e mai dulce...plus culoarea, care ii face si mai apetisanti!


O recomand in special cu cartofi prajiti, e cea mai buna combinatie. Nu strica si o bucata de carne, pe langa cartofi!


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare