Sarmale in foi de stevie
Sarmalele in foi de varza murata sunt preferatele celor mai multi romani, gatite la orice mare sarbatoare, inclusiv la nunti, botezuri, zile de nastere - avantajul faptului ca varza murata se gaseste in tot timpul anului. Sarmalele in foi de stevie, in schimb, sunt o mancare de primavara, care se poate face, cel mult, pana la inceputul verii, cand stevia infloreste si nu mai poate fi folosita. Mie imi plac foarte mult, de aceea imi pare rau ca nu pot face mai des, dar fiecare sezon este cu mancarurile specifice la noi, asa ca ma multumesc si daca fac macar o data pe an. Mai ales ca, de obicei, le fac cu carnea de miel care imi ramane de la transarea mielului de Pasti. Daca nu e destula carne, mai adaug niste carne de porc.
Ca orice sarmale, si cele in foi de stevie necesita munca si timp, dar rasplata este pe masura - ca la orice sarmale!
Ingrediente pentru o cratita de 4 litri (6 portii)
- 1,5 kg carne de miel si porc
- 2-3 cepe
- 3 linguri orez
- 1 legatura de marar
- 10 legaturi de foi mari de stevie, cat se poate de late si de lungi
- 1 pahar de bors
- 3 linguri pasta de tomate
- sare, piper, dupa gust
Pregatesc umplutura de carne ca la sarmalele in foi de varza. Toc carnea, o calesc cu ceapa tocata si cu orezul spalat, la foc mic, pana cand carnea nu mai este rosie, ci mai albicioasa. Adaug un sfert de pahar de apa, pe care o va inghiti orezul in timp ce se umfla si marar ales si tocat marunt. Pun sare si piper, dupa gust. Eu pun cam o lingurita rasa de sare si un praf de piper.
In timp ce se mai raceste carnea, pun la fiert apa intr-o oala de 4-5 litri, in care voi opari frunzele de stevie. In timp ce fierbe apa, pregatesc foile de stevie : le spal bine, foaie cu foaie si le las sa se scurga pe o tava de aragaz sau pe suportul de vase, asezandu-le dupa marime.
Cand fierbe apa, iau cateva foi de stevie si, tanandu-le de codite, le cufund repede in apa, pana la codite, si le si scot - nu trebuie sa stea in apa fiarta mai mult de 1 secunda.
Le asez pe o tava de aragaz, asa cum le-am scos din apa, cat se poate de intinse, pentru a-mi fi usor sa le apuc cand voi impaturi sarmalele. Totodata, le asez la fel, dupa marime.
Dupa ce am oparit toate foile, pot sa ma apuc de facut sarmalele.
Iau o foaie de stevie, ii tai codita care nu e oparita.
Apoi o indoi pe lung, in asa fel incat nervura principala de pe dosul frunzei sa ramana afara. Tai aceasta nervura, pe lung cu un cutit bine ascutit, cu grija sa nu tai pana la frunza. Nu trebuie taiata decat partea mai groasa a nervurii. Astfel imi va fi mai usor sa infasor sarmaua.
Apoi pun o lingura de umplutura la baza frunzei si infasor sarmaua. De aceea e bine sa fie frunzele cat de mari, ca sa nu fiu nevoita sa fac niste sarmale prea mici.
Asez intai cateva frunze mai mici de stevie pe fundul cratitei, ca sa fie imbracat complet.
Apoi incep sa asez sarmalele.
Pun si intre randurile de sarmale foi de stevie mai mici, si la fel si deasupra sarmalelor.
Spre deosebire de sarmalele in foi de varza, nu mai pun piper si foi de dafin intre sarmale. Torn peste sarmale un pahar de bors amestecat cu pasta de tomate si o jumatate de lingurita de sare, apoi adaug apa cat sa le acopere.
Dau drumul la cuptor la foc mediu 180C. Las cratita pe aragaz la foc mediu, pana cand incepe sa clocoteasca, apoi le dau la cuptorul preincalzit la foc mediu 180C, pentru 30 minute. E important ca sarmalele sa nu clocoteasca prea rau, altfel se pot faramita. Sunt gata atunci cand sunt putin rumenite deasupra.
Le servesc cu smantana multa deasupra si mult sos - care va cere si multa paine!
Pofta buna la sarmale!
Comentarii
Trimiteți un comentariu