Sarmale de post cu orez si ciuperci
Cand tinem post -si nu numai- ma intreb mereu ce sa mai fac de mancare. Fasole, cartofi, verdeturi, mazare, tocanita, varza calita, dar doar atat? In Postul Pastelui inca mai am varza murata, asa ca trebuie sa o folosesc. Si pentru ca tuturor ne plac sarmalele, ce-ar fi sa fac niste sarmale cu orez? Sunt delicioase, iar daca mai adaug si niste ciuperci, chiar ca te lingi pe degete!
Zis si facut! Am scos de la congelator niste foi de varza, gata pregatite, ramase de la sarmalele facut cu carne in timpul iernii si am umblat si la butoiul cu varza, sa mai scot o varza mica, pentru tocat. In felul asta pot sa fac sarmale cu orez pentru cateva zile.
Ingrediente pentru aproximativ 30 de sarmale
- 1 cana orez (250g)
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 felie de telina
- 1 radacina mica de patrunjel
- 1 bucata dintr-un pastarnac
- 250g ciuperci, de orice fel
- marar tocat
- sare, piper
- cateva linguri de pasta de tomate
- foi de dafin, boabe de piper
- 1/2 cana ulei de floarea-soarelui
- 1 varza potrivita
Curat toate legumele, apoi le spal bine si le toc marunt pe fiecare. Daca le pun pe toate in bolul cel mare al robotului de bucatarie, le marunteste in cateva secunde si economisesc ceva timp. Apoi le pun pe toate la calit, intr-o tigaie cu putin ulei, impreuna cu orezul ales si spalat.
Le las la foc potrivit, amestecand din cand in cand. Ciupercile isi lasa apa si astfel nu mai e nevoie sa pun apa, decat daca seaca prea rau. Eu am avut ciuperci gata calite, pastrate la congelator. Asa fac mereu cand iau o cutie mai mare, de 1 kg si nu le mancam pe toate odata. Pun in pungulite cam cat o cana si le pastrez in congelator pentru cand am nevoie de ele la vreo mancare. In cazul asta am mai adaugat cam o cana de apa. Las pe foc orezul cu legumele cam 10 minute, cat sa se inmoaie bine legumele si sa se umfle orezul. Apoi sting focul si adaug mararul tocat, sare si piper dupa gust, amestec bine si mai las un pic sa se racoreasca compozitia si sa se mai umfle putin orezul.
In timp ce fierbe orezul, pot sa pregatesc foile de varza, daca nu le am deja, cum le-am avut eu deja pregatite. Tai frunzele verzii si pe cele mai mari le tai in 2, si tot asa, eliminand nervura groasa de la cotor.
Varza ramasa pe cotor, unde sunt foile mai mici, o toc si o asez pe fundul unei cratite de 3 litri.
Apoi incep sa impaturesc sarmalele, ca pe orice sarmale - fiecare cum s-a invatat. Eu le impaturesc bine de la inceput, asa fel incat nu le mai apas capetele in interior, dupa impaturire.
Asez un rand de sarmale, apoi presar cateva boabe de piper si pun o foaie de dafin intre 2 sarmale, intind 2-3 linguri de pasta de tomate, apoi cateva linguri de varza tocata si continui tot asa, pana termin toata umplutura.
Deasupra trebuie neaparat sa fie un strat de varza tocata, care sa acopere sarmalele, pentru fierbe bine si a nu se parli in timp ce stau la cuptor.
Torn 1 cana de apa, chiat si mai multa, pana cand vad ca apa a ajuns deasupra, dar nu chiar sa acopere varza. Adaug si o jumatate de cana de ulei.
Pun un capac si las cratita la foc iute, pana cand incepe sa fiarba, apoi dau focul la mic si las sa fiarba o ora. Dupa o ora, dau drumul la cuptor la foc mare si il las sa se incinga bine. Mai adaug apa peste sarmale, daca a secat, adica orezul a inghitit toata apa, apoi pun cratita in cuptor la foc mare, neacoperita, pentru inca o ora, pana cand se rumenesc deasupra si varza e bine fiarta. Din cand in cand verific sa vad daca nu a secat apa si mai adaug putina, daca e cazul. Totodata, apuc cratita cu un servet sau o manusa de bucatarie si o misc de una din toarte, pe loc, ca sa nu se lipeasca sarmalele de fund.
Cand varza e rumena deasupra, scot cratita din cuptor, sting cuptorul si pot servi sarmalele aburinde, eventual cu o mamaliguta si cu ardei iute.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu