Gogosi dospite cu stafide (puse cu lingura)



Cand am pofta de gogosi, dar nu am timp prea mult la dispozitie, aleg sa fac gogosi dospite, care se pun la prajit cu lingura. Aluatul are aceeasi compozitie ca la orice gogosi, asemanatoare cu cea de cozonac.

Ingrediente

- 500g faina
- 2 oua
- 25g drojdie
- 1 lingura unt topit caldut
- 1 lingurita sare
- 1 ceasca lapte cald(150 ml)
- vanilie
- 25g stafide inmuiate in 1 lingura esenta rom
- 500 ml untura topita sau ulei, pentru prajit
- zahar pudra vanilinat

Cern faina intr-un castron mai mare, fac un loc in mijloc, in care pun toate ingredientele : drojdia inmuiata cu o lingura de lapte, ouale, untul topit, laptele, vanilia.  Pun sarea mai intr-o parte, pentru a nu veni direct in contact cu drojdia. In acest caz ar influenta buna crestere a aluatului. Bat bine alutul cu lingura, pana face basici sau pun totul in bolul robotului de bucatarie, pun carligul pentru framantat aluat si il pornesc la viteza cea mai mica.

 

Ca si la aluatul de cozonac, adaug si stafidele inmuiate in rom la sfarsit si mai amestec putin aluatul cu mana, ca sa se incorporeze si stafidele. Apoi il las sa creasca o ora, pana cand se dubleaza volumul.


Pun untura sau uleiul in ceaun, la foc potrivit. Cand e bine incins, iau cu lingura din aluat si dau drumul gogosilor in ceaun.  Inainte de a luat aluat, bag lingura in uleiul sau untura din ceaun, pentru a nu se lipi coca de ea.


Pun cateva gogosi in ceaun, nu mai mult de 5, ca sa aiba loc sa creasca.



Le intorc pe partea cealalta cand vad ca s-au rumenit si apoi  le scot intr-o sita sau pe o hartie de copt, pentru a se scurge grasimea.



Pregatesc un castron in care pun zaharul pudra, in care tavalesc gogosile scurse de grasime.


Prima gogoasa e a mea! Din tot aluatul iese un castron mare de gogosi.



 



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare