Salata de icre


Adevarata salata de icre nu se face cu gris sau cu paine, asa cum faceau mamele noastre pe vremuri, ca sa le mai sporeasca. Asa am invatat si eu sa le fac, dar de cand am aflat de reteta adevarata, le fac numai asa pentru ca sunt mult mai gustoase. Acum e si mai simplu de facut cu mixerul sau cu robotul de bucatarie, pentru ca nu se mai taie ca pe vremuri, cand le amestecam de mana. Eu nu fac mai mult de 50 g de icre o data, ceea ce inseamna o lingura plina de icre sarate crude. Sunt indeajuns pentru a manca o data  si nu riscam sa ni se aplece daca mancam mai mult.

 Ingrediente pentru 4 portii

- 50 g icre
- 1 lingurita mustar
- 150 ml ulei
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1-2 linguri de apa rece
- 1 ceapa de apa tocata marunt


Eu le fac in bolul mic al robotului de bucatarie in care pun o lingura de icre, mustarul si zeama de lamaie.


 

Pastrez cam un sfert de lingura de icre pe care sa le amestec la sfarsit, pentru aspect si pentru gust - sa simti cate o boaba de icra spargandu-se in dinti!


Dau intai la viteza mai mica 6, ca sa se sparga icrele, care sunt si ele tot ca niste oua si trebuie sparte ca sa inceapa sa se lege, impreuna cu uleiul. Apoi dau la viteza maxima 12 si torn uleiul deasupra prin gaurica bolului, dar tot cate un firicel, ca sa nu se taie. Daca se intampla sa se taie, le scot de acolo, pun alta lingura de icre intr-un bol, in care le amestec cu mixerul, turnand cate putin din icrele taiate, la fel ca la maioneza taiata. Cand icrele se ingroasa si nu mai absorb uleiul, pun cate o lingura de apa rece amestecand incontinuu, apoi pun iar ulei pana se termina. Daca mi se pare ca sunt prea tari, mai adaug putina apa rece si le amestec bine.



Le scot intr-un castronel si adaug icrele nefacute pastrate.


 

Fac un decor din linii trasate in raze cu furculita si decorez cu masline, daca este pentru o masa festiva. Altfel, nu mai e timp pentru ca le mancam prea repede. Le pun pe paine si pun ceapa tocata marunt deasupra, dupa gust.


 



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare