Un alt fel de prajitura cu ananas rasturnata

Spre deosebire de obisnuita prajitura cu ananas rasturnata, facuta cu rondele de ananas, asezat in caramel, aceasta prajitura e mai simpla, dar la fel de gustoasa. Am mancat de cateva ori de la vecina mea si mi-a placut foarte mult, asa ca i-am cerut reteta sa o fac si eu. Ananasul e fructul meu preferat, asa ca nu puteam sa ratez aceasta prajitura. M-a intrigat faptul ca se varsa toata cutia de compot in tava si se pune aluatul deasupra- cam ca la tortul cu crema de zahar ars. Am incercat reteta de vreo 2 ori, pana cand m-am prins cum ar trebui coapta la cuptorul electric, precum si in ce tava iese mai bine prajitura - evident, de tabla, nu de sticla, asa cum am incercat eu prima oara, neavand alta tava. Asa ca mi-am cumparat o tava de tabla smaltuita (ca orice tava de aragaz) insa una mica, asa cum am nevoie acum, doar pentru mine si sotul meu. Nu mai mancam prea multe dulciuri, dar cate o bucata de prajitura de casa e buna. Reteta facuta de vecina mea e pentru o tava dreptunghiulara mare, eu insa am injumatatit ingredientele, pentru o tava mai mica.

Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara de 40/20 cm 

Pentru umplutura

- 125 g unt 

- 1 si 1/2 cutie mare de compot de ananas bucati

Pentru blatul de pandispan

- 8 oua mari

- 8 linguri de faina

- 8 linguri de zahar

- 8 linguri de ulei

- 2 plicuri de praf de copt

Pentru glazura

- 2 si 1/2 cani (de 250 ml) de Fanta

- 200 g zahar (8 linguri cu varf)

- 2 plicuri de budinca de vanilie Dr Oetker


Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 175C si apoi incep sa pregatesc prajitura. Tai untul in bucati mici si pun bucatile pe fundul tavii, rasfirandu-le pe toata suprafata.

Desfac cutia de compot si vars ananasul in tava, cu tot cu zeama. Imprastii bucatile de ananas pe toata suprafata tavii.

Acum pot sa incep sa fac aluatul de pandispan. Intai separ ouale si pun albusurile in bolul mixerului vertical, iar galbenusurile intr-un castronel.

Bat albusurile spuma in bolul mixerului vertical, la viteza maxima 4. Adaug si putina sare, cam cat iau intre 2 degete, pentru a se bate mai bine.

Intre timp, masor si pun zaharul si faina in cate un castronel, sa fie pregatite. Cand albusurile sunt ca o spuma tare, micsorez viteza la 3 si adaug cate o lingura de zahar, apoi dau din nou la viteza 4 pentru cateva secunde. Continui pana ce pun toate cele 4 linguri de zahar.

 Micsorez viteza din nou la 3 si incep sa adaug galbenusurile, unul cate unul.

 Dupa ce s-au incorporat galbenusurile, pun uleiul si las mixerul sa amestece cateva secunde, la viteza 3.

Micsorez si mai mult viteza la 2 si incep sa pun faina in ploaie, cate putina odata, ca sa nu se lase albusul. 

Las mixerul sa dea cateva rotatii dupa fiecare lingura de faina, pana sa pun alta. Nu las prea mult mixerul sa amestece aluatul, pentru a nu se lasa albusul. Pun si praful de copt odata cu faina. Adaug si putina esenta de vanilie si mai amestec putin.


Apoi torn aluatul in tava, peste ananas si il nivelez cu paleta de cauciuc.


Dau prajitura la cuptor la foc mediu de 175 C, cu ventilatie (la cuptorul electric) pentru 30 de minute, pana cand se rumeneste bine la suprafata, sa fie aproape maronie. 


Incerc sa vad daca e copt aluatul cu o scobitoare, pe care o introduc chiar in mijloc. Scobitoarea a iesit curata, deci aluatul e copt.

Scot tava si o las sa se raceasca bine, timp de cateva ore sau pana a doua zi. Dezlipesc marginile de tava cu o paleta, pentru a putea absorbi mai bine sucul de la compot.


A doua zi rastorn prajitura pe un platou. Asez platoul deasupra prajiturii si intorc tava cu tot cu platou. 

Arata perfect, iar sucul a fost absorbit de blat.


Acum pot sa fac glazura de Fanta. Pun o 3/4 din cantitatea de Fanta la fiert, intr-o craticioara. 


Separat, intr-un castron, amestec praful de budinca  cu zaharul si cu restul de Fanta.


Ca si la crema de vanilie, pun amestecul de budinca in Fanta, atunci cand aproape clocoteste.

Dau focul la mic si amestec cu un tel pana ce se ingroasa crema si incepe sa clocoteasca.


O torn imediat peste prajitura, incet si cu grija, pentru ca e mai lichida si curge pe margini.




 Las sa se raceasca glazura timp de cel putin 30 de minute si apoi pot servi prajitura.

Tai bucati patrate, pe care le pot manca cu mana, ca pe orice prajitura. Este delicioasa, usor insiropata, iar glazura de Fanta face toti banii. Mie imi place ananasul cu frisca, asa ca imi pun si cate o lingura-doua de frisca deasupra. Cine vrea, poate sa adauge un strat de frisca peste glazura de Fanta - asa era de fapt reteta originala, insa vecina nu a mai pus frisca, pentru ca tuturor le place aceasta prajitura simpla.

Pofta buna si spor la treaba si voua!


Comentarii

Postări populare