Muschi de miel la cuptor
Este o carne foarte frageda, care se coace rapid, la temperatura mare. Eu prefer sa scot muschiuletul de miel de pe coaste, usor pe langa sira spinarii si sa il pastrez pentru a-l face friptura. Macelarii taie coastele cu tot cu muschi si le fac cotlete, dar eu il prefer simplu, fara coaste, pe care le gatesc cu spanac sau cu stufat. Fie ca il mancam simplu, doar cu salata, fie ca ii fac o garnitura de mancare de spanac sau cartofi la air-fryer, muschiuletul de miel la cuptor e la fel de gustos. Nu il condimentez cu multe condimente, ci doar cu cateva, ca si la pulpa de miel la cuptor cu usturoi, menta si rozmarin.
Ingrediente pentru 2 portii
- 1 muschiulet de miel de aproximativ 300 g (de o parte a sirei spinarii)
- 1/4 de lingurita de usturoi granulat
- 2-3 frunze de menta uscata faramitate
- 1/4 de lingurita de boia
- un varf de lingurita de rozmarin macinat sau cateva frunzulite
- 1/2 de lingurita de sare
- un varf de lingurita de piper macinat
- 1 lingura de ulei
Muschiuletul poate fi fript intreg sau bucati. Eu il tai in bucati mai mari, pentru ca, de obicei, il gatesc cu spanac. Pot sa prajesc bucatile si pe aragaz si sa le inabus - ca pe orice carne gatita - pana se patrund bine si se inmoaie. Dar, cateodata, bag bucatile de muschiulet la cuptor, pentru a face o friptura delicioasa de miel. Asa am facut in acest an, de Inaltare. Am scos carnea din congelator cu o zi inainte de a o gati, adica inainte de Inaltare. Am lasat-o pe o farfurie in frigider, pentru a se decongela incet. A doua zi, am scos carnea din frigider cu o ora inainte de a o gati si am lasat-o sa se incalzeasca pana la temperatura camerei. Apoi am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la temperatura maxima de 250C.
Am pus bucatile intr-o craticioara, gen tigaie, cu marginile mai joase.
Am presarat condimentele peste carne, ca si atunci cand am facut pulpa de miel la cuptor. Am dat cu putin ulei deasupra fiecarei bucati de carne si am uns-o pe fiecare cu degetele, ca sa se lipeasca bine condimentele.
Am dat cratita la cuptor, la foc mare de 250 C, pentru 20 de minute, pana cand s-au rumenit bine bucatile de carne. Daca era pe gustul meu, le-as mai fi tinut inca 5 minute, ca sa se rumeneasca si mai bine, dar sotului meu ii place carnea mai moale. Muschiuletul e fraged si nu e nevoie sa fie tinut prea mult la fript. L-am incercat cu o furculita . Daca intra usor si nu iese zeama prin gaurile facute, inseamna ca carnea e gatita. Ar mai fi si metoda moderna cu termometrul, care trebuie sa arate 63 C, atunci cand e gatita, ca la muschiul de vita. Dar la asa putina carne, care e si foarte frageda si se gateste repede, nu mai e nevoie de termometru. Am scos cratita si am oprit cuptorul.
Am servit muschiuletul cu salata si cu ceapa verde.
A fost un deliciu! Carnea a fost moale la interior si putin crocanta la exterior.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu