Varza de Bruxelles in unt cu sos de smantana

Nu mai mancasem niciodata varza de Bruxelles, dar in cele din urma m-am hotarat sa gatesc si eu, dupa aceasta retetam mai ales dupa ce am aflat ca are antioxidanti si aceleasi proprietati anticancerigene, ca si broccoli si toate celelalte legume din familia Brassicaceae. Era Saptamana Alba dinaintea Postului Pastelui, asa ca mancam doar branzeturi, de toate felurile - de ce sa nu incerc si varza de Bruxelles cu sos de smantana? M-am inspirat dupa reteta de varza cu bacon si sos de smantana de la savoriurbane, dar si dupa reteta lui Mary Berry, de varza de Bruxelles cu mazare. E adevarat ca varza de Bruxelles nu e prea obisnuita pe la noi, dar abia dupa ce am gatit-o mi-am dat seama de ce. Am avut mereu impresia ca trebuie sa aiba gust de varza - ca doar e o varza, desi multa mai mica - as putea spune ca e de jucarie! Insa, cand am gustat-o prima oara mi-am dat seama ca "seamana, dar nu rasare!" cum bine zice o zicatoare romaneasca. Varzutele de Bruxelles au gust de varza, si nu prea. Sunt un pic cam amarui, cam departe de gustul dulceag si bun al verzelor noastre de Buzau. Acum nu ma mir de ce romanii nu se dau in vant dupa ele! Insa, odata ce am pornit, am gatit varzutele de Burxelles si apoi le-am si mancat - eu singura, pentru ca sotul meu nu a vrut, sub nici un motiv. Probabil ca ar fi fost mult mai bune alaturi de o carne, dar nu au fost rele nici doar cu smantana. De fapt, e foarte usor sa gatesti varza de Bruxelles, pentru ca nu trebuie calita mult, altfel devine amara - mai amara decat e! 

Ingrediente pentru 2 portii

- 1 kg de varza de Bruxelles

- 50 g unt

- 1/4 de lingurita de piper macinat

- 1/4 de lingurita de sare

- 200 ml smantana lichida de gatit (poate fi si din cea pentru frisca, dar si smantana fermentata)

- 50 g parmezan ras

- 1 lingurita de zeama de lamaie (cine vrea)

Eu nu le-am gatit imediat ce le-am cumparat, de aceea s-au cam ofilit frunzulitele exterioare.

Am taiat capatul murdar si am curatat varzutele de frunzele exterioare ofilite, ca si la o varza mare. 


Am spalat varzutele sub un jet de apa rece.



Am pus la fiert 1 litru de apa cu 1 lingurita de sare, intr-o oala de 2 litri.

Cand apa a dat in clocot, am pus varzutele de Bruxelles in oala si le-am lasat timp de 5 minute, pentru a se inmuia putin. 

Daca le-as fi taiat  pe jumatate, le-as fi lasat 3 minute, dar asta as fi facut daca varzutele mele ar fi fost mai mari, cam cat o lamaie. Cum ele au fost de marimea unor nuci, cel mult a unor caise (nu vreau sa spun ca atat meritam noi, cei din Romania, pentru ca prea ar fi adevarat!) nu a fost nevoie sa le tai.

Cand a inceput sa clocoteasca, am dat focul la mic si am lasat sa fiarba timp de 5 minute.

Intre timp, am pus untul intr-o tigaie mai incapatoare, pe care am pus-o pe foc mic. 

Cand s-a topit untul, numai bine am scos si varzutele de Bruxelles cu o paleta si le-am pus direct in tigaie. 

Le-am amestecat usor prin unt, dar numai atat cat sa se perpeleasca putin, timp de 1-2 minute. 

Am amestecat usor varzutelein tot acest timp.

Am adaugat la sfarsit smantana lichida de gatit. 

Am constatat ca e mai buna smantana fermentata, pentru ca le da un gust mai bun. De altfel, am fiert doar putin varzutele in smantana, doar pana cand sosul a inceput sa clocoteasca si apoi am stins focul.

Am pus piper macinat si putina sare, dupa gust. 



Am adaugat si putina zeama de lamaie, dupa gust, ca sa nu fie prea dulce sosul. De aceea mi se pare mai buna smantana fermentata, pentru ca ii da o nota acrisoara. Cred ca ar mai fi bun putin bors, desi acest fel de mancare e unul mai sofisticat - de fapt, gustul conteaza si cum ii place fiecaruia. Am lasat sa dea in clocot sosul si apoi am oprit focul.

Aratau foarte dragute in sosul de smantana.



Am servit varza de Bruxelles imediat si pot sa spun drept ca nu mi-a placut prea mult. 

Varzutele erau moi, dar putin amarui, dar sosul de smantana cu lamaie i-au dat un gust mai bun.


O sa mai incerc si alte retete, poate gasesc una mai gustoasa, cum ar fi reteta lui Mary Berry, cea cu ceapa si cu mazare. Pofta buna si voua, daca va place varza de Bruxelles!

Comentarii

Postări populare