Muschiulet de porc fript la tigaie - dietetic, fara unt si ulei
Pare ciudat sa nu pui ulei si unt peste un muschiulet de porc, dar chiar se poate, iar carnea iese foarte gustoasa si frageda, chiar si asa. Motivul pentru care am ales sa fac asa muschiuletul de porc e unul cat se poate de serios si anume, o dieta pe care trebuie sa o tina sotul meu, fiind bolnav de diabet. Cum avea foarte multe kilograme in plus, trebuia sa le dea jos si asta nu se putea decat cu o dieta stricta...prea stricta, as zice eu, acum ca a avut destule neplaceri in urma dietei. Desigur, doctorul iti spune sa tii dieta asa cum ti-o da, dar uita sa iti spuna ca s-ar putea intampla sa iti fie rau daca slabesti foarte tare, tinand dieta atat de strict, cum scrie pe hartie. Sotul meu a tinut dieta "ca la carte" si a slabit foarte bine in cam 3 luni, adica de la 132 kg a ajuns la 99 kg, dar asta i-a cauzat fizic si psihic. A pierdut vitamine si minerale, pe care, la sfatul farmacistei, le-a compensat cu niste vitamine speciale pentru cei bolnavi de diabet care tin dieta...inca ceva ce doctorita nu ne-a spus! Ca sa scurtez povestea, doctorita ne-a spus ca nici un pacient nu tine dieta atat de strict si nici nu slabeste nimeni atat de spectaculos...ca un fel de scuza ca nu ne-a avertizat de ceea ce s-ar putea intampla. Ca urmare, a oprit dieta stricta si i-a permis sotului meu sa manance mai normal, cu masura totusi,ceea ce nu e deloc greu, dupa o dieta atat de stricta. Acum poate sa mai manance si putin ulei si unt, deci pot sa ii fac muschiuletul ca la carte, doar ca nu trebuie sa exagereze si sa inceapa sa manance asa ceva regulat.
Muschiuletul de porc face parte din dieta de slabit, fiind o carne slaba. Chiar daca are ceva firisoare de grasime deasupra, trebuie sa le tai sau, cum se spune, sa fasonez muschiuletul. Ii spunem muschiulet (sau muschi file) pentru ca este un muschi mai mic asezat in partea din spate, langa cotlet, adica muschiul gros si lung asezat de o parte si alta a sirei spinarii. Este o carne foarte frageda, suculenta si foarte gustoasa. Desi muschiuletii, in numar de doi la fiecare porc, sunt foarte subtiri, daca sunt facuti cum trebuie, nu se usuca prin frigere, ci devin suculenti si moi.
Ingrediente pentru 2 portii
- 1 muschiulet cu greutatea in jur de 400-500 g
- sare, piper, dupa gust
- putin ulei de masline
Dupa cum am spus, intai fasonez muschiuletul, adica ii tai pielitele cu grasinme de deasupra, astfel incat sa ramana curat, fara pic de grasime.
Eu le fac pe o tigaie grill, dar se pot frige si intr-o tigaie simpla.
Asez gratarul pe focul cel mai mare al aragazului, pe care il aprind si il dau la maxim. Astept sa se incinga bine gratarul, adica pana cand incepe sa iasa fum - in cam 2-3 minute. Asez carnea pe gratar, pe partea lata, asa cum e, fara sa o ung cu ulei, pentru ca o fac dietetica si la dieta nu e permis uleiul tratat termic. Nu o dau cu sare, decat cu piper, ca sa nu iasa sucurile din ea.
Daca nu iese zeama, inseamna ca e gata si pot sa scot bucatile de muschiulet pe farfurie.
Apoi pot sa torn putin ulei de masline deasupra bucatilor de carne, dar si peste salata de rosii cu care servesc muschiuletul.
Se poate servi atat la pranz, cat si la cina.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu