Mamaliga cu branza, cascaval si oua ochiuri la cuptor



Este un alt fel de bulz de oras, ceva mai complicat, dar si mai delicios, fiind tinut la cuptor. In cartile de bucate exista diverse retete facute cu mamaliga, printre care si aceasta, pe care m-am hotarat sa o incerc. N-am facut o cantitate prea mare, ci doar doua portii, atat cat sa mancam eu si sotul meu la cina. Am vazut alta reteta de la savoriurbane, pe care fetele au facut-o in castroane separate pentru fiecare portie. Eu am preferat sa fac totul in acelasi castron, pentru ca eu nu as manca atat de mult, iar sotul meu nu ar manca atat de putin, cat ar fi un castron mic de-al meu. Asa ca am facut in castronul meu de Jena si am impartit portia in trei, eu luand o treime, iar sotul meu doua treimi.


Ingrediente pentru 2 portii

Pentru mamaliga

- 1 cana de malai
- 2 cana de lapte
- 2 lingura de smantana

Pentru umplutura

- 100 g de branza telemea
- 100 g de cascaval
- 50 g de unt
- 2 linguri de smantana
- 100 g kaiser sau costita afumata
- 2 oua

Am inceput prin a face mamaliga, care se face putin altfel, in sensul ca am fiert malaiul in lapte amestecat cu smantana. Am pus 2 cani de lapte si 2 linguri de smantana la fiert, intr-o craticioara.

 

Ca si la mamaliga obisnuita, am adaugat malaiul, putin cate putin, atunci cand laptele a inceput sa fiarba, amestecand incontinuu cu telul, in timp ce am presarat malaiul.

 

Am tinut apoi mamaliga la foc mic timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Mamaliga trebuie sa fie mai moale, ca sa curga, ea intarindu-se oricum la cuptor.
Intre timp, am ras cascavalul si branza.

 

Cand mamaliga s-a ingrosat indeajuns, dar fiind totusi moale - ea urmand sa mai fiarba si in cuptor - am pornit cuptorul la foc mare.
Am uns castronul cu o bucatica de unt, apoi am pus jumatate din mamaliga, peste care am pus o felie de unt, groasa cat un deget.

 

 

Am presarat branza, cascavalul si costita taiata.

 

Am pus restul de mamaliga si am intins bine stratul.


Am facut cu dosul lingurii 2 adancituri in mamaliga, in care urma sa pun ouale.


Am dat bulzul la cuptor pentru 20 minute. Apoi am scos castronul si am mai adancit putin gaurile facute dinainte cu lingura, pentru a pune ouale.

 

Am spart ouale cu grija si am pus ouale in gaurile facute. Am adaugat cate o feliuta de unt deasupra fiecarui ou si am presarat sare.

 

Am dat din nou bulzul la cuptor pentru inca 10 minute, pana cand ouale s-au inchegat bine.

 

Am scos bulzul si l-am si servit...a fost delicios! Cascavalul din interior se topise si se intindea, ceea ce a facut ca mamaliga noastra sa fie si mai apetisanta.

 
Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare