Chec de post cu rahat



De ceva timp am descoperit aceasta reteta pe Facebook si mi-am spus ca trebuie sa o fac si eu, pentru ca parea a fi delicioasa si interesanta. Reteta  contine cam aceleasi ingrediente ca la toate prajiturile de post cu aluat moale, pe care le fac si eu : negresa de post sau briose de post.
Mi s-a parut interesanta aranjarea aluatului si a rahatului in prajitura, astfel incat felia de chec are un aspect foarte apetisant. Totodata, checul este pufos si moale, ca un chec adevarat, ceea ce pare incredibil, fiind de post.

Ingrediente pentru o tava mare de cozonac

- 2 cani de faina
- 1 cana de apa minerala (sau alta bautura carbogazoasa)
- 1 cana de zahar
- 1/2 cana de ulei
- 1 praf de sare (cat iau intre trei degete)
- 2 plicuri de zahar vanilinat
- 1 plic de praf de copt ( sau 2 lingurite rase de bicarbonat)
- 1 lingura cu varf de cacao
- 1 fiola de esenta de rom
- coaja rasa de la o portocala mica (sau o esenta de portocale)
- 200g rahat de culori diferite

Ung cu margarina o forma de chec, apoi o tapetez cu faina, chiar daca e de teflon sau de ceramica. Forma mea e de teflon si e putin mai mare decat o forma normala de chec, dar aluatul a intrat perfect, pentru ca e destul de mult aluat, plus bucatile de rahat.


Pregatesc intai bucatile de rahat, pe care le tai bastonase mai groase. Pun putina faina pe fundul de lemn cand le tai, ca sa nu se lipeasca si le dau pe toate partile prin faina, pentru a nu cadea la fundul aluatului in timpul coacerii.


Rad si coaja de portocale, dar daca nu am, folosesc si o esenta de portocale sau una de rom. Dau drumul la cuptor la 175C, ca sa se incalzeasca pana cand fac aluatul de chec.
Ca si la briosele de post, amestec toate ingredientele la un loc : fie in bolul mare al robotului de bucatarie, fie intr-un castron, cu mixerul. Pentru mine e mai simplu sa pun totul in bolul robotului si sa ii dau drumul pentru cateva secunde, ca sa amestece perfect toate ingredientele. Folosesc cutitul pentru maruntire, nu pe cel pentru aluat. Masor faina, zaharul apa minerala si uleiul cu aceeasi cana de 250-300 ml. Intai masor faina si o pun in bol, adaug zaharul, zaharul vanilat, sarea si bicarbonatul. Eu prefer bicarbonatul pentru ca praful de copt ne produce arsuri la stomac si mie si sotului meu. Spre deosebire de praful de copt, bicarbonatul se simte la gust in prajitura imediat scoasa din cuptor, daca vreau sa mananc imediat...de pofta!



Masor apoi uleiul o jumatate de cana si il adaug peste celelalte ingrediente, iar la sfarsit masor si o cana de apa minerala si o vars peste in bol. La unul din checurile de post nu am avut apa minerala si am folosit sampanie ramasa de la Revelion.


Folosesc aceeasi cana pentru toate ingredientele, altfel nu mai iese prajitura, daca nu se respecta proportiile.



Amestec bine toate ingredientele in bolul robotului.
Scot cam o treime din aluat intr-un castronel si o amestec cu cacaoa si cu esenta de rom.



Restul aluatului il amestec cu coaja de portocale sau cu esenta de portocale. Cand nu am avut, am pus esenta de rom, care merge cu cacaoa.
Pun jumatate din aluatul cu coaja de portocale in forma de chec tapetata. Asez cateva bastonase de rahat pe lungul formei, alternand culorile, ca in poza.



Pun aluatul cu cacao deasupra.



La sfarsit pun restul de aluat cu coaja de portocale si asez ultimul rand de bastonase de rahat.



Dau checul la cuptor la 175C pentru o ora. Cand a trecut o ora, checul e rumenit deasupra, dar il incerc totusi cu o scobitoare bagata in mijlocul checului, pana jos, ca sa vad daca e copt bine. Daca scobitoarea iese curata, fara aluat pe ea, checul e gata si pot sa il scot din cuptor si sa opresc focul. Daca mai e totusi aluat pe scobitoare, il mai las 5 minute in cuptor si incerc din nou cu scobitoarea.


Las checul sa se raceasca in forma, cel putin o jumatate de ora. Apoi il scot din forma si il las sa se raceasca pe un gratar sau pe un fund de lemn.
Il tai felii cu grija, cu un cutit bine ascutit, ca sa nu se sfarame din cauza bastonaselor de rahat.


Eu am patit asa la un chec de post in care am pus si nuci pisate. Checul a fost foarte bun, dar a fost dificil sa tai o felie intreaga, pentru ca aluatul era sfaramicios, desi nu mai putin gustos.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare