Orez cu stafide
Intr-una din zilele de post ma intrebam ce dulce sa fac, neavand decat niste stafide prin camara. Uitandu-ma mai bine, mi-am dat seama ca aveam si orez...de ce n-as face orez cu stafide? Asa cum se face orez cu prune uscate, se poate si cu stafide, nu? Eu am mai facut si cu dovleac si cu mere, care au fost delicioase - asa ca si cu stafide va fi bun! Sotul meu a spus ca el va manca stafide goale, pentru ca lui nu-i plac "ciudateniile" astea. Pentru el orezul fie e pilaf, fie orez cu lapte - alte mancaruri cu orez sunt ciudatenii!
Nu era nevoie sa ma complic prea mult, asa ca am pus orezul la fiert, la fel ca la pilaf sau la orez cu lapte. Eu am folosit 1/2 cana de orez, ca sa fac doar o craticioara mica, care imi ajungea doar pentru mine.
Ingrediente pentru 4 portii
- 1 cana de orez
- 3 cani de apa
- 1 cana de zahar
- 1/2 cana stafide
- 2 zahar vanilat
- 1 esenta rom
- 1 lingura de margarina (de care e prin frigider)
Intai am spalat orezul, apoi am adaugat de trei ori mai multa apa - adica o cana si jumatate - si l-am pus la fiert la foc mare.
Cand a dat in clocot, am luat spuma si l-am lasat sa fiarba la foc mic. Dupa vreo 10 minute, cand s-a umflat orezul si a inghitit aproape toata apa, am mai adaugat 1/2 cana de apa, 1/2 cana zahar, un plic de zahar vanilat, 1 lingurita esenta de rom,1 lingurita de margarina - fie ea si din aceea tartinabila - si o mana de stafide. Am amestecat usor cu o lingura. Am dat in clocot la foc mare, apoi am mai lasat sa fiarba la foc mic inca vreo 5 minute, pana cand a inceput sa faca "bulbuci" deasupra, iar zeama s-a ingrosat.
Am stins focul si am lasat orezul sa se mai umfle pana cand a absorbit toata zeama, apoi l-am pus intr-un castron, l-am pudrat cu scortisoara si l-am mancat, pentru ca imi era si pofta, dar si foarte foame!
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu