Pasta de masline



Cand eram copil stiam ca maslinele si pestele erau mancarea saracului. Acum vremurile s-au schimbat, iar maslinele, ca si pestele, nu mai sunt de mult mancarea saracului, ci un lux pe care nu multi si-l permit. Incredibil, dar adevarat! Ambele alimente se gasesc din belsug, in toate formele si speciile, gatite sau negatite, proaspete sau in conserve - e vorba de peste, pentru ca maslinele nu se gasesc chiar culese din copac!- cat si intregi sau sub forma de pasta. Nu mi-as fi inchipuit ca din masline se poate face pasta, totusi, uite ca se poate!
Intr-o zi de post, sotul meu mi-a sugerat ca ar fi buna o pasta de masline, pentru ca ne saturasem sa mancam mereu masline cu ceapa. Am cautat pe internet o reteta si am imbunatatit-o, ca pentru gustul meu, asa ca m-am gandit sa v-o impartasesc si voua. Noua ne-a placut si am repetat-o de cateva ori de atunci. Ba chiar am si cumparat un borcanel de la magazin cu pasta de masline gata facuta, in stil italian, desi  reteta originala e - cum altfel - frantuzeasca, avand si alte adaosuri sofisticate : capere, ansoa si multe ierburi aromatice, care ii dau un gust deosebit. Reteta din borcan era simpla, doar cu masline, sare si ulei de masline. Totusi, tot mai mult ne place reteta mea, pentru ca nu este atat de amara, chiar daca e la fel de simpla si nearomata.

Ingrediente

- 200g masline fara samburi
- 2 linguri de ulei de masline
- 3 catei de usturoi
-  1 varf de cutit sare, dupa gust
- 1 lingura de margarina tartinabila
- cateva picaturi de zeama de lamaie sau 1/2 lingurita de otet balsamic, dupa gust
- ardei, ceapa verde, rosii, castraveti sau ridichi, ca garnitura si decor

Pasta de masline se face in doi timpi si trei miscari, daca ai un blender sau un robot de bucatarie. Daca nu, merge si cu masina de tocat carne - cum tocam orice aveam de tocat inainte de a aparea toate aceste aparate care ne usureaza munca atat de mult.
Eu am avut masline Kalamata pe care a trebuit sa le curat de samburi. Le-am curatat cu mana, fara aparat, maslinele Kalamata fiind mai moi si mai usor de curatat.


Nu aveam usturoi decat verde, insa merge ca tot usturoi e. Am pus maslinele, uleiul, usturoiul verde si zeama de lamaie in bolul mic al robotului de bucatarie si am lasat sa se paseze timp de 10-20 secunde, pana cand totul a devenit o pasta.


 

 

 

 

 

N-am mai adaugat sare pentru ca maslinele erau destul de sarate. Am gustat pasta si mi s-a parut prea amara, asa ca m-am gandit sa adaug si putina margarina,


Am mai pornit putin robotul pana cand s-a amestecat si margarina. Am gustat din nou si era altceva, mult mai buna. Am scos pasta intr-un castronel si am pus-o vreo 10 minute in frigider, pana cand am mancat-o.
Este mai buna daca sta putin la rece.


Apoi am intins-o pe paine si am pus deasupra felii de diverse legume, ce am avut prin frigider, in functie de sezon. Atunci era inca primavara si am mancat cu ridichi, ardei rosu (din Spania, parca) si ceapa verde.


 

 

Pofta buna daca vreti s-o incercati si voi!

Comentarii

Postări populare