Prajitura de post cu foi din suc de rosii



Este o prajitura delicioasa, foarte spornica si, exceptand nuca, foarte ieftina. Insa eu am facut crema si fara nuca si a iesit foarte buna.

Ingrediente pentru o tava

Pentru foi

- 10 linguri de zahar
- 10 linguri de apa
- 10 linguri de ulei
- 2-3 linguri suc de rosii
- 1 lingura amoniac
- 500 g faina

Pentru crema

- 150g zahar pentru caramelizat plus inca 200 zahar
- 500 ml apa
- 5 linguri faina
- 1 pachet margarina Rama
- 1 cana de nuca macinata
- 1 esenta vanilie
- 1 esenta de rom

Eu fac intai crema, ca sa aiba timp sa se raceasca pana fac foile. Caramelizez 150g zahar intr-o craticioara destul de mare cat sa cuprinda toata crema (cam de 1litru).



Sting cu 250 ml apa si las la foc potrivit pana se topeste zaharul caramelizat.



Intre timp amestec 200 g zahar cu 5 linguri de faina si cu 250 ml apa si le adaug peste zaharul caramelizat.






Amestec pe foc mic cu telul, pana se ingroasa crema.



Sting focul si adaug esentele si margarina.



Amestec bine cu telul, pana se topeste margarina si se incorporeaza bine in crema.



Adaug si nucile si las crema sa se raceasca.



Pentru a face aluatul pentru foi pun faina intr-un castron mai mare si fac un loc in mijloc in care pun toate ingredientele.


Amestec si framant aluatul. Daca se lipeste de maini mai adaug faina. Aluatul trebuie sa fie potrivit de tare, cat sa se poata modela.


Dau drumul la cuptor la foc potrivit 180C, ca sa se incinga bine pana intind prima foaie.
Ii dau o forma de sul aluatului si il impart in 4.


Iau cate o parte si o intind pe masa presarata cu faina. Presar faina si pe deasupra aluatului si pe sucitor, ca sa nu se lipeasca aluatul.





Foile trebuie sa fie de marimea dosului tavii pe care le coc.



Ung dosul tavii cu ulei doar la prima foaie, ca sa nu ramana foaia lipita dupa coacere. Rulez foaia pe sucitor si o asez usor pe dosul tavii, deruland-o.





 Tai cu cutitul marginile care depasesc forma tavii.


O coc la foc potrivit, in cuptorul incins dinainte, timp de 15 minute. Pregatesc o coala de hartie de marimea foii, pe care rastorn foaia cand e gata.




Intre timp intind a doua foaie, sa fie gata cand o scot pe prima. Procedez la fel pentru toate foile, asezandu-le una peste alta dupa copt, cu cate o coala de hartie intre ele.



Umplu foile cu crema, in tava pe care am copt foile si o las pana a doua zi la frigider, ca sa se inmoaie foile. 


 
Aici am facut cu crema simpla.




Unele foi se pot rupe, dar le montez cu grija si nici nu se observa, pentru ca oricum le pudrez cu zahar. De obicei le pun la mijloc, dar ce sa fac daca, tocmai cand sa pun ultima foaie, s-a rupt?

Tai prajitura si pudrez cu zahar bucatile taiate. Este atat de moale ca se topeste in gura!








Pofta buna!










Comentarii

Postări populare