Tort de lamaie



Tortul de lamaie este unul din torturile mele preferate, fiind acrisor si foarte racoritor.

Ingrediente pentru o forma de tort cu diametru de 26 cm

Pentru blat 

- coaja de la 2 lamai mari cu coaja groasa : coaja de la o lamaie rasa si de la celalalta tocata(se curata cu curatator de legume si se taie fasii subtiri si apoi bucatele mici)
- zeama 1/2 lamaie sau portocala
- 200g faina
- 50 g amidon(2 1/2 linguri pline cu varf)
- 4 oua
- 1 plic praf de copt
- 200g zahar
- 200 ml ulei

Pentru crema

- 300 ml apa
- 200 g zahar
- 50 g amidon
- suc si coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 oua

Pentru sirop

-100 ml apa
- 100 g zahar
- suc de la 1/2 portocala sau lamaie
- coaja rasa de la 1 portocala

Se amesteca ouale intregi cu zaharul, se adauga uleiul si sucul de la 1/2 lamaie.  Apoi se pune faina, amidonul si praful de copt. Se amesteca usor cu lingura si se adauga coaja de lamaie rasa si tocata. Eu le-am amestecat pe toate de la inceput - cu exceptia cojii de lamaie - in bolul robotului de bucatarie.


Se mai pastreaza o lingura tocata si cateva fasii subtiri pentru decor.



Se pune in forma de tort de 24 cm diametru, tapetata cu unt si faina.



Se da la cuptorul incins dinainte la foc potrivit timp de 40 minute. Se scoate blatul cand e rumen deasupra si se lasa sa se raceasca.


Se pune 200 ml apa la fiert si intre timp se amesteca ingredientele cu restul de 100 ml apa. Se pun peste apa cand fierbe, se lasa foc la mic si se amesteca bine pana se ingroasa crema. Se da deoparte si se acopera cu un capac sau o carpa umeda pana se raceste.


Se fierbe cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se taie blatul in 2 si se insiropeaza. Ca sa fie tortul drept deasupra, l-am intors cu partea de jos in sus.




Se pune toata crema la mijloc.


Eu am vrut sa imbrac tortul in crema, asa ca am pus doar jumatate din crema la mijloc, iar restul deasupra. Se insiropeaza si al doilea blat.




Cand am facut-o ca pe o prajitura, am copt blatul in forma dreptunghiulara si am decorat-o in alt fel. Am pudrat-o cu zahar si am presarat coaja de lamaie tocata deasupra. In mijloc am pus cateva felii subtiri de coaja de lamaie una peste alta , ca o steluta.



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare