Rulouri de cozonac cu scortisoara




In toate filmele americane - in special in cele de Craciun - gospodinele lor fac rulouri cu scortisoara, adica faimoasele "cinnamon rolls". Ba chiar am vazut, prin filme, ca la ei se vand rulourile, gata facut si congelate, doar sa le bage la cuptor. De exemplu, intr-un episod din "Doi barbati si jumatate" Charlie voia sa faca "cinnamon rolls" si avea un sul ambalat si congelat, pe care nu stia cum sa il desfaca. Am vazut de multe ori acel episod si normal ca m-am tot gandit la ele si am vrut sa fac si eu, sa vad cum sunt.
Nu mare mi-a fost mirarea, cand am citit reteta si am vazut ca se fac exact ca si cozonacul nostru  "Trandafir" - pe care deja il incercasem deja, de mai multe ori. Prin urmare, nu mi-a fost greu sa fac si eu rulouri cu scortisoara, adaugand doar scortisoara la crema de unt pe care o pun de obicei in acest cozonac.
Recent, am descoperit o reteta care are si o glazura cu scortisoara. Mi s-a parut ca rulourile cu glazura ar fi si mai bune. De altfel, uitandu-ma la retetele originale, americane, se pare ca toate au o glazura de zahar cu smantana, chiar si cu branza. Nu cred ca branza mi s-ar parea potrivita cu scortisoara, dar o glazura cu smantana, fie simpla, fie si cu scortisoara ar fi delicioasa. O voi incerca negresit!

Ingrediente pentru 8 bucati

Pentru aluatul de cozonac

- 500g faina
- 1 lingura de zahar
- 30g drojdie
- 3 oua
- 2 plicuri de zahar vanilinat
- 1 fiola de esenta de rom
- 1 pahar de lapte de 200 ml
- 1/2 lingurita de sare

Pentru umplutura

- 100g zahar pudra (5 linguri cu varf)
- 1 lingura scortisoara pisata
- 1/2 pachet unt moale (125 g)

Glazura (optional)

- 1 cana zahar pudra
- 2 linguri smantana de gatit
- 1/8 lingurita scortisoara(cine vrea)

Am facut aluatul de cozonac foarte usor, amestecand toate ingredientele in bolul mare al robotului de bucatarie, ca la cozonacul "Trandafir". Nu e un aluat pretentios, ci unul mai simplu, avand in vedere ca va avea o crema de unt la mijloc, care va indulci si va fragezi cozonacul.
La reteta originala, metoda de pregatire a melcilor (rulourilor) e putin diferita, dar mai ingenioasa decat cea pe care o stiam eu. Eu am lasat aluat sa creasca o ora, apoi am intins o foaie, peste care am intins crema de unt, zahar pudra si cu scortisoara. Am rulat foaia si am taiat bucati de 2 cm, ca si la cozonacul "Trandafir". Am pus bucatile in tava de la aragaz si le-am lasat sa creasca separat, ca sa fie sub forma de rulou, nu ca la cozonacul "Trandafir", unde se unesc sub forma de cozonac rotund. Le-am mai facut asa, dar acum am vrut sa fie exact ca acelea americane.
In reteta originala, se fac foi mai inguste, care se tin putin la frigider, se ung apoi cu crema si iar se dau la frigider. Asta banuiesc ca le face sa se taie mai drept, fara sa se storceasca aluatul cand il tai - cum fac eu. Desi, oricum aluatul creste si rulourile isi revin la forma rotunda - dar ideea e excelenta si va trebui sa o incerc si eu.


Le-am lasat sa creasca 1/2 de ora. Intre timp am aprins cuptorul la 180C, ca sa se incinga. Cand a fost bine incins si s-a stins becul de la cuptor, am bagat tava la copt pentru 25 de minute.


Cand au fost gata, am scos tava si le-am lasat sa se racoreasca, dar n-am avut prea multa rabdare si am si gustat unul cald. De fapt, chiar asa si se servesc, calde.
Asa arata rulourile cu scortisoara facute in forma de tort cu inel detasabil, ca un cozonac "Trandafir".

 

Altadata, am pus rulourile intr-o tava mai ingusta si s-au unit, tot ca un cozonac "Trandafir".

 

Cine vrea cu glazura, aceasta se face dinainte si se pune pe rulouri cand se servesc calde pe farfurie. Eu n-am pus glazura, dar, cum a iesit umplutura pe-afara, pare ca si o glazura.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare