Ardei grasi umpluti cu orez si ciuperci
Ca si sarmalele umplute cu orez si ciuperci, si ardeii umpluti sunt o mancare de post. Eu ii fac si ii mananc cu mare placere, chiar daca nu au carne. Prefer ardeii uriasi rosii, din supermarket, care sunt foarte dulci. Pot sa ii fac si fara ciuperci, dar acestea le imbogatesc atat gustul, cat si valoarea nutritiva. Nu degeaba se spune ca ciupercile pot tine loc de carne!
Ingrediente
- 5 ardei mari rosii
- 2 rosii potrivite
Pentru umplutura
- aceleasi ca si la sarmale de post cu orez si ciuperci
In plus
- cateva linguri de pasta de tomate
- 1 lingura de faina
- 1 lingurita sare, dupa gust
Incep prin a face umplutura, la fel ca la sarmalele de post cu orez si ciuperci.
In timp ce se gateste orezul cu legumele, pregatesc ardeii. Imi aleg o cratita mai inalta in care sa fac ardeii umpluti. Aleg cativa ardei care sa intre cat de cat perfect in cratita, in asa fel incat sa nu cada vreunul intr-o parte si sa se verse umplutura. De obicei cumpar mai multi ardei, ca sa am de unde alege. Este o etapa foarte importanta, careia ii acord mare atentie, incercand cu rabdare, sa potrivesc ardeii cat mai bine, fara a-i inghesui. Trebuie sa tin cont ca atunci cand orezul se va umfla in ei, vor avea nevoie de tot spatiul lor. Odata potriviti ardeii, le tai capacul, adica partea de deasupra, unde se afla codita, putin sub ea. Scot cu grija codita, in asa fel incat sa nu rup "capacul" : trag de codita, cate putin, rotind capacul cu cealalta mana. Daca se rupe, nu e nici o nenorocire, doar nu il duc la expozitie! Doar ca am grija sa pun pe fiecare ardei capacul lui, ca sa stea bine deasupra.
Cand umplutura e gata, umplu ardeii cu lingura de lemn, apasand bine, ca sa intre umplutura pana jos. Nu umplu ardeii pana sus, ci mai putin cu un deget, tinand cont ca orezul se va mai umfla la fiert. Doar daca mai ramane putin orez dupa ce am umplut toti ardeii, mai adaug cate putin in fiecare ardei, ca sa termin toata umplutura.
Pun deasupra fiecarui ardei capacul sau si peste capac pun cate o felie mai groasa de rosie, dar daca nu am merge si fara rosie.
Fac sosul din faina, pasta de tomate si 1 lingurita sare, pe care le amestec, apoi pun cam 1 litru de apa. Amestec bine, ca sa nu se faca cocoloase, apoi torn sosul printre ardei, in asa fel incat sa ajunga macar pana la jumatatea ardeilor. Daca nu e destul sos, mai adaug apa.
Dau drumul la cuptor la maxim, 240C si cand e bine incins, pun cratita neacoperita in cuptor. Reteta veche spune ca cratita trebuie sa fie acoperita cu capacul, dar dureaza foarte mult pana cand incepe sa fiarba, asa incat eu nu mai pun capacul. Ardeii se fac foarte bine si mult mai repede, adica in loc de cel putin 2 ore, se fac intr-o ora. Cand sunt gata, ardeii sunt moi si putin rumeniti deasupra, iar orezul se vede cum s-a umflat.
Servesc ardeii umpluti de post cu sosul lor deasupra si presar putin marar.
Daca nu e post, sunt deliciosi cu smantana sau iaurt - nici nu iti dai seama ca nu au carne!
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu